Кой е Банкси и каква е връзката му с футбола?

Личността на най-популярния стрийт арт творец Банкси продължава да е обвита с мистерия. Картините му се появяват по улици и в галерии от Ню Йорк до Берлин, но въпреки това той успява да запази анонимност. Мнозина считат, че това е маркетингов ход, нещо което агентът му Стив Лазаридес категорично и енергично отрича.

“Това е по-скоро инстикт за самосъхранение, отколкото реклама”, казва човекът, който работи с Банкси от 11 години.

Въпреки цялата мистерия са известни няколко неопровержими факта за художника. Той е роден в Бристол, Англия, където първите му рисунки се появяват още в началото на 90-те години на ХХ век. Благодарение на таланта си той добива огромна популярност. Знае се също, че е лъгал майка си, че работи като бояджия, защото дрехите му са били постоянно оцапани с боя.

Версиите за самоличността му са няколко. Мнозина смятат, че това Робърт Дел Ная от групата Massive Attack, който е роден в Бристол през 1965 година. В подкрепа на това предположение е съвпадението, че графити на Банкси се появяват на места, където има концерти на групата. Съществува и мнението, че Банкси е група от седем художника, като сред тях има и жена.

Според друга теория Банкси е тясно свързан с футбола и е играл като вратар за отбора от Бристол “Източни каубои и каубойки”. През 2001 година отборът прави турне в Мексико и там той се повлиява от бойците от Сепаратистката армия за национално освобождение, откъдето се появяват революционните мотиви в творбите му. Има много снимки, на които Банкси е заснет как завършва творбите си, но никога лицето му не се вижда.

Това, което е ясно е, че е бял мъж.

Човек от отбора от Бристол споделя, че Банкси всъщност не е бил лош вратар, но постепенно измества интереса си от спорта към изкуството. Той дарява крупна сума на клуба – над 100 000 паунда и създава уникален дизайн на екипите им. Затова всички членове пазят усърдно тайната на истинската му самоличност.

В подкрепа на тезата, че зад Банкси стои Робърт Дел Ная се издигат аргументите, че е фен на Бристол и Наполи, тъй като баща му е неаполитанец, а наскоро стана арт директор на четвъртодивизионния Форест Грийн Роувърс.

Определено обаче Банкси е фен на футбола, тъй като в работите му има доста спортни елементи. Така например през 2018 година той нарисува папа Франциск и кралицата Елизабет II, които си подават футболна топка. Те бяха с шалове на местните Рейнджърс и Селтик, като умишлено папата беше нарисуван като фен на протестантския Рейнджърс, а кралицата – на католическия Селтик. Две от известните му творби са “Футболна религия” и “Футболен терорист”.
Футболът също отдава дължимото на твореца. Легендата на Реал Мадрид Серхио Рамос, който това лято отиде в Пари Сен Жермен, има в дома си картина на художника, за която е броил 50 000 долара.

Източник: Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram