Код ”125” са последните указания към Юри Гагарин преди старта. Какво значи това?

Малко известен факт е, че последните указания, които чува първият космонавт Юри Гагарин преди били: „Код ”125”. Какво означават те?

Точно преди 60 години – на 12 април 1961 г. в 9 часа и седем минути московско време Гагарин се отправя в космоса от космодрума Байконур с космически кораб „Восток 1“. След 108 минути и една пълна обиколка на Земята той се приземява с парашут като първият човек, полетял в Космоса. Полетът му откри нова ера в развитието на човешката цивилизация. И полага началото на изпитания и достижения, за които човек дори не е и сънувал. Съвсем естествено нищо при първия полет не минава гладко.

Един от проблемите с пилотирания космически полет, бил изключително труден за решаване тогава, поради факта, че никой не знаел как точно човешката психика ще реагира при такъв полет.  Марк Галай, инструктор и методист по пилотиране в първия отряд на космонавтите, в книгата си „С човек на борда“ пише, че немски учен споменава явлението „космически ужас“, под въздействието на което човек не само, че няма да може да управлява системите на кораба, но и ще си навреди „до степен на самоунищожение“. Според Галай е било трудно да се пренебрегнат тези разсъждения  в навечерието на първия пилотиран полет в космоса.

Всъщност основното нещо, което космонавтът е трябвало да направи е да ориентира космическия кораб ръчно така, че спирачният двигател да се включи и то само ако основната и резервната автоматични системи не сработят. Обаче никой не бил сигурен, че космонавта ще бъде в стабилно психическо състояние, за да се справи с това и инженерите решават да блокират управлението чрез „логическа ключалка“, за разблокирането на която , е трябвало да се набере специален код „125“.

Първоначално, както пише Галай, планирали да съобщят на космонавта този код по радиото, но после решават, че той може да не получи информацията поради смущения в радиовръзката. Тогава  прилагат идеята, този код да бъде запечатан в плик, който след това бил залепен в кабината на кораба.

Въпреки това, Марк Галай нарежда специалния код тайно да бъде съобщен на Гагарин точно преди старта. И когато космонавтът вече е в космическия кораб, последният човек, който го придружава, конструкторът на Восток Олег Ивановски, му казва тези три числа – „125“.

„Най-сложното в професията на космонавта е всичко, което се случва до отварянето на шлюза след скачването на кораба с космическата станция. До този момент на истинска радост не можем да бъдем застраховани от инциденти от личен или технически характер, които могат да попречат на поставената цел“, каза пред ТАСС френският астронавт Тома Песке.

Източник: Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram