Как и колко често да се използва климатика на колата през зимата


Повечето шофьори са на мнение, че климатикът в колата им е необходим само през лятото, а през зимата разчитат на парно. Но ето какво е нужно да направим именно през студения сезон, за да удължим експлоатационния живот на климатика през лятото.


Климатикът е идеално средство за справяне със запотените стъкла през зимата. Използвайте го, за да изсушите въздуха в купето. Дори и в най-студеното време климатикът трябва да се включва. Много шофьори избягват това и с течение на времето се сблъскват с необходимостта от преждевременен ремонт на климатичната система.
Факт е, че в компресора има движещи се части и нито един механизъм не може да работи дълго време без смазване. Компресорът не прави изключение. Ролята на смазката в този случай се играе от хладилния агент, циркулиращ през тръбите. Ако климатикът не е включен дълго време, тази охлаждаща течност се изпарява от компресора и първото му включване след дълго време на празен ход води до нежелан ефект – отлагане на твърди частици в системата заради триещите се части на компресора. Първоначално работят „на сухо“, без смазване и това означава ускорено износване.


Последващата експлоатация на компресора причинява допълнително увреждане на триещите се повърхности и уплътненията. За да избегнете подобно развитие на събитията, трябва от време на време да стартирате климатичната система на автомобила. Експертите препоръчват това да се прави на интервали от не повече от две седмици, в краен случай – веднъж месечно./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram