Какво е FAANG компания?

FAANG – известен още като Big Tech или Big Five – е акроним, който се отнася за пет от най-известните американски технологични компании: Мета (преди това Facebook), Amazon, Apple, Netflix и Alphabet (преди това Google).

FAANG – известен още като Big Tech или Big Five – е акроним, който се отнася за пет от най-известните американски технологични компании: Мета (преди това Facebook), Amazon, Apple, Netflix и Alphabet (преди това Google).

Какво представляват компаниите FAANG?

Независимо дали ни харесва или не, има много малка шепа технологични компании, които доминират тази индустрия. Компаниите FAANG, известни също като MAMAA, Big Tech или Голямата петорка, първоначално започнаха като борсов термин за описание на най- новите и най-горещи тежки играчи в индустрията – най-известните технологични компании в страната – и останаха популярен термин за описание на голямата петорка. 

Съкращението FAANG представлява Meta (преди Facebook), Apple, Amazon, Netflix и Alphabet (буквата „G“ се отнася за Google). Терминът е въведен за пръв път от Боб Ланг от The Street, но се превръща в нарицателно, когато телевизионният водещ Джим Креймър започва да го използва в предаването си Mad Money по CNBC.

Въпреки че акронимът е създаден за първи път във финансовия свят, той се използва често в ежедневния език за описание на основните играчи в света на американските технологии. Ако все още се опитвате да разберете откъде и защо се е появил акронимът FAANG, ще искате да прочетете нататък. Дали е най-добрата инвестиция в момента?

КОЯ КОМПАНИЯ ОТ ГРУПАТА FAANG ПЛАЩА НАЙ-МНОГО?

Всичките пет технологични компании FAANG имат репутацията на компании, които предоставят на служителите си високи пакети от възнаграждения – но в зависимост от областта и обхвата на заетостта има определени компании FAANG, които превъзхождат другите, когато става въпрос за най-добрите заплати. Всяка компания има своя уникална структура на заплащане, която се различава в зависимост от опита и длъжностите.

Например за позициите в областта на софтуерното инженерство потенциалът за печалба в Alphabet (Google) може да варира от 191 000 до 1,02 млн. долара в зависимост от опита и длъжността.

Петте компании от групата FAANG също така насърчават придобивките и гъвкавите 

работни графици (включително в много случаи гъвкавостта да се работи от разстояние). 

Мета (Facebook) например осигурява на служителите си безплатно членство във фитнес зала, обширен отпуск за отглеждане на дете и помощ при осиновяване, възстановяване на разходи за детегледачка до 3000 USD и множество други семейни придобивки.

ЗАЩО MICROSOFT НЕ Е FAANG?

Разбираемо е да се чудите защо Microsoft не е част от акронима FAANG, след като е една от най-големите технологични компании на планетата – но има просто обяснение защо не е попаднала в списъка. Първоначално FAANG е борсов термин, който описва нови и горещи технологични акции, а по онова време Microsoft не се счита за нова или гореща, въпреки постоянния си успех.

Въпреки това Microsoft наскоро беше включена в актуализирания и по-изчерпателен акроним MAMAA на Джим Креймър, когато беше обявена за най-ценната акция на всички времена. Най-новият термин на фондовия пазар – който според Креймър е новият FAANG – включва Meta, Alphabet, Microsoft, Amazon и Apple.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram