Изследване: Вода за уста помага в борбата с коронавируса


Вода за уста може да направи дъха ни по-малко заразен, ако сме инфектирани с коронавирус. Това показва изследване на престижното научно списание „The Journal of Infectious Diseases“, съобщи пред bTV вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб.

 “Направени са опити с истинският, живият коронавирус, които доказват, че дадени води за уста, които съдържат в себе си определени активни субстанции, унищожават вируса, когато е в извънклетъчно състояние. Става въпрос за вируса, които се издишва и не е навлязъл в самата клетка. Водата за уста няма да ви излекува от коронавирус, но ще направи дъха ви малко по-стерилен и по -безопасен.  Съставките, които помагат ги има и в дезинфектантите за ръце. В никакъв случаи не пийте водата за уста, а се жабурете с нея. Когато коронавирусът навлезе в клетката, може да го спре единствено антивирусно лекарство“, обясни специалистът.

Все повече данни се натрупват, че повече от 50 % от малките деца под 10-15 годишна възраст прекарват безсимптомно инфекцията. Спадът на болните у нас не бивало да ни прави по-малко бдителни. „Болни има. 60 човека са под интензивни грижи. Това означава 60 съдби и 60 семейства, които са много притеснени, както те, така и техните лекари. Нека бъдем реалисти, мерките не са излишни, не са и много натоварващи като поведение“, добави специалистът./КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram