„Зов от ада“ – новият корейски сериал, който измести „Игра на калмари“ от трона

Само няколко месеца след излизането на Squid Game, който се превърна в световна сензация и в най-гледания сериал на Netflix (според собствените метрики на платформата), на преден план излиза друга корейска драма, която се е запътила към върха по посещаемост.

Става въпрос за сериала Hellbound („Зов от ада“), който официално се превърна в най-гледаното шоу в стрийминг услугата за седмицата. Шоурънър тук е режисьорът Йънг Сон Хо, известен най-вече с филма си „Влак до Пусан 2“.

Според анализа на компанията FlixPatrol Hellbound вече е събрал повече гледания от всеки друг сериал в Netflix, оглавявайки рейтингите в над 80 държави в рамките на само 24 след излисането си на 19 ноември.

У нас популяризацията му е по-бавна, като засега заема четвъртото място по гледаемост, задминавайки Squid Game, който е пети.

Новата корейска драма се заиграва с идеята за Божието наказание и като цяло възмездието за греховете, което вместо да бъде оставено за Отвъдното, се премества директно в алтернативен на нашия свят.Снимка: Netflix

Огромни черни чудовища посред бял ден дебнат грешници, за да ги отведат в Ада. Само че има едно правило – ако тези изчадия ще те грабнат, предварително ще бъдеш уведомен с дена и часа на смъртта си, когато ще те пратят в Ада.

В сериала виждаме трима различни главни герои – детективът Джин Кьонг Хун, който се опитва да разбере какво се случва и откъде идват тези чудовища; Джон Джин Су – лидер на появилата се секта – „Обществото на Новата истина“, която има и свое собствено военизирано крило „Острието на копието“, за когото основна мисия е да установи своя ред върху света; и Бе Йонг-джае – важен директор, който се бори с факта, че новороденото му дете е призвано да отиде в ада.

Но в този сериал страшното са не толкова чудовищата, колкото самите хора – опортюнистите, които ще се опитат да се възползват от чуждото нещастие, и фанатичните вярващи, които са готови на чудовищни неща, за да спечелят Божията милост.

Шоуто се заиграва с идеята за това, че много хора ще откачат буквално, ако бъдат изправени срещу идеята за една свръхестествена справедливост. Същевременно с това създателите му умело залагат сюжетните линии, за да поставят изненади в неочаквани моменти.

С други думи – Netflix отново са намерили правилната рецепта за хитов корейски сериал, като според много от коментарите тук идеята за мрачното послание надминава дори Squid Game.

И вече не липсват мнения, че Hellbound може да се окаже най-добрият сериал на Netflix за цялата 2021 г.Снимка: Netflix

Тези силни резултати, които новото шоу демонстрира през първата си седмица в стрийминг платформата отново дават повод да се говори за цялостния възход на корейските филми и сериали.

С успеха на Squid Game, а преди това и на филма „Паразит“ на „Оскарите“ през 2020 г. се отвори една голяма врата за цялата култура на Далечния Изток и най-вече Южна Корея.

Въпросът сега е дали това ще е само временна тенденция, или развлекателната индустрия се променя трайно, давайки път на неанглоезичните и най-вече азиатските продукции за глобалните потребители.

Уебкафе

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram