Джоан К. Роулинг получи смъртни заплахи заради есе по транссексуални теми

Британската писателка Джоан К.Роулинг, авторка на приключенията на Хари Потър, обяви, че е получила множество смъртни заплахи, според нея от активисти за защита на правата на транссексуалните, които я обвиняват в трансфобия, съобщи АФП.

Тя благодари на шотландската полиция за подкрепата, след като трима активисти публикуваха в Twitter снимка пред дома ѝ, на която ясно се вижда изписан адресът на жилището. От шотландската полиция уточниха пред АФП, че е в ход разследване.

Писателката, която е на 56 години, каза, че тя, както и други жени, които са взели публично отношение по транссекуалната тема, са станали обект на „кампании за сплашване“.

През юни миналата година Роулинг написа обширно есе за собствените си проучвания и убеждения по транссексуални теми, включващо и примери, в които според нея част от исканията на транссексуалните са заплаха за жените. То предизвика бурни реакции и настроения срещу нея.

„Отказвам да се подчиня на движение, което според мен демонстративно вреди с усилията си да подкопае „жената“ като политически и биологичен клас и предлага прикритие на насилниците“, писа Роулинг в есето.

Вести бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram