Да направим заедно домашна зимнина. Очакваме вашите рецепти.

Септември е времето за домашна зимнина. Някои правят компоти, лютеници и туршии, защото имат собствена продукция и им излиза по-евтино от купеното, други – защото искат да изявят кулинарния си талант и да доставят радост на близките си, трети – защото е по-вкусно, а продукцията е екологична. По села и вили до късно вечер ще видите жени и мъже да варят казаните с буркани.

Любителите на домашна зимнина непрекъснато дегустират чужда продукция и си разменят рецепти, търсейки и нещо ново, и по-добър вкус.

Представям ви няколко предложения за лесно приготване на зимнина.

Очаквам Вашите предложения, които ще бъдат включени тук!

Вкусна лютеница

Продукти:

10 килограма домати,

5 килограма червени чушки,

1 килограм моркови,

1/2 литър олио,

1/2 кафена чашка сол,

1 кафена чашка захар

Печем и белим чушките. След като това е готово ги смелваме в мелачка. Измиваме доматите и също ги смиламе. Настъргваме моркоовите на ситно ренде.

На силен огън поставяме доматите да се изварят за около 1 час при постоянно бъркане.

Добаваме чушките и морковите.

След като лютеницата е постигнала необходимата гъстота, добавяме олиото солта и захарта.

Намаляваме огъня и оставяме още около 1 час.

След като изстине, пълним лютеницата в буркани.

За да я запазим и през зимата, трябва да стерилизираме бурканите. Заваряме плътно бурканите и ги стерилизираме около 20 минути.

Апетитка с печен пипер

Продукти: 8-9 кг домати, 8 кг пипер, 2 кг сварени моркови, 0,500 л олио, 1 чаена чаша захар, 5-6 супени лъжици сол, 5-6 скилидки чесън и 1 връзка целина.

Начин на приготвяне: Доматите се измиват, обелват и нарязват много на дребно, след което се слагат в голяма тава да врат. Когато заприличат на сгъстен сос, към тях се добавя печения пипер, нарязан отново на дребно и сварените и смлени на машинка моркови.

Сместа се бърка непрекъснато с голяма дървена бъркалка, докато се сгъсти и по дъното на тавата да се виждат пътеките, които чертае бъркалката.

На края се слагат олиото, захарта, солта, изстискания чесън и дребно нарязаната целина. Тавата се отнема от огъня и след като апетитката поизстине, се пълни в буркани. Те се варят около 15 минути след завиране на водата.

Салата зелен боб

Продукти: 5 кг зелен боб, 1 л вода, 750 г оцет, половина чаена чаша захар, половина чаена чаша олио, 250 г сол, копър, чесън, дафинов лист.

Начин на приготвяне: Водата, оцета, захарта, олиото и солта се слагат в дълбок съд върху огъня. След като сместа заври, се поставя в нея зеления боб и така се вари 15 минути.

Изважда се в тава и се оставя да изстине. Нарежда се плътно в буркани, добавят се скилидки чесън, копър и по 1 дафинов лист.

Бурканите се варят около 10 мин. след завиране на водата.

Пълнени пиперки със зеле

Продукти за 8 буркана:

5 кг червени чушки,1/2 зелка,4-5 моркова,3-4 глави чесън.

За саламурата:

-2 и 1/2 л вода, 1-1 и 1/2 ч. чаши захар,1/2 ч. чаша сол, малко повече от 1/2 бутилка оцет,1 ч. чаша олио, 8 дафинови листа

Чушките се измиват, почистват се от семките и се бланшират. Зелето се нарязва на ситно и се разбърква с настърганите моркови и скълцания чесън. Чушките се напълват със сместа, нареждат се прави в буркани и се заливат с преварената изстинала саламура от изброените продукти. Похлупват се с капачки. След 3-4 дни туршията се преточва. Това се потаря всеки ден в продължение на седмица и преди бурканите да се приберат на хладно, туршията се притиска с венчета от лозови пръчки или вишневи клонки.

Шарена туршия без варене

Продукти:

Зелени, жълти и червени чушки, карфиол, моркови, зеле, зелени домати, целина,магданоз.

За саламурата:

12 с.л. морска сол, 8 ч.ч. вода, 4 ч.ч. оцет, 1 ч.ч. олио, 2 ч.ч. захар

Измийте добре чушките и ги почистете от дръжките и семките. Нарежете ги на кръгчета или парчета. Морковите почистете добре и нарежете на колелца. Карфиолът почистете от зелените листа и накъсайте на малки букетчета. Доматите нарежете на резени. Зелето нарежете на ситно. Магданозът и целината нарежете на дребно.

Пригответе саламурата като сложите всички продукти в тенджера и я поставите на печката. Оставете

да заври и внимавайте всичко да е добре разтворено.

В буркани от 3 л наредете ред зеле, моркови, чушки, домати, като между тях ръсите магданоз и целина.

Изсипете врящата саламура в бурканите и веднага затворете с капачки. Обърнете бурканите наопаки и покрийте с кърпа, за да изстинат по-бавно. Съхранявайте на тъмно и прохладно място.

Бабиното кьополу

Продукти:

Червени чушки – 2 кг

Патладжан – 4 кг

Домати консерва – 3 кг

Олио – 500 гр

Чесън, магданоз и сол – на вкус

Чушките се изпичат и обелват. Патладжаните се нарязват по дължина и се осоляват. Оставят се да се изцеди „горчилката“ от тях. Изпичат се и се обелват. Заедно с чушките се смилат на машинка за мелене на кайма. През това време смлените на машинка домати се изваряват на слаб огън, докато се сгъстяг и се прибавя олиото, за да се запържат . Към доматите се прибавят подправките. Затварят се в буркани и се варят 20 минути.

Туршия с аспирин

Продукти: 5кг моркови, 5кг карфиол, 5кг камби, магданоз и целина.

Начин на приготвяне:

Продуктите се нарязват като за царска туршия и се добавят магданозът и целината. Слагат се в компотени буркани (може и 3 литрови). Слагат се 2(8) аспирина в зависимост от буркана. Отделно се прави студена марината по следния начин:

9 части (примерно чаша за безалкохолно) вода, 5 части оцет, 4 части захар, 1 част морска сол

Бърка се, докато се разтопят продуктите. Тази марината, ако е мерена с казаната по-горе чаша, е достатъчна за 9-10 компотени буркана туршия.

Бурканите се заливат, затварят се и се обръщат няколко пъти. След около 10 дена е готова за консумация.

Консерва гювеч

2 кг зелен фасул от увивните сортове

0,500 кг син патладжан – обелен нарязан на малки кубчета, осолени и измити

0,500 кг тиквички – обелени, нарязани на кубчета

десет изчистени пиперки, нарязани според кубчетата

0,700 кг червени домати настъргани на ренде, за да се отстранят кожичките им

връзка магданоз,

1 с.л.сол

В литър кипяща подсолена вода се изсипва нарязаният зелен фасул, за да се бланшира и даже да заври за пет минути. После се отцежда и охладен се смесва с другите продукти.

Цялата смес се разбърква и се затваря в буркани.

Бурканите се варят на водна баня, 20-30 мин. след кипването.

Пукани лютиви чушлета

Продукти: 4 кг чушки, 500 г Моркови, 3 ч.ч. олио, 1 л оцет, 4 ч.ч. захар,1 ч.ч. сол, 4 глави чесън,1 връзка магданоз, 1 връзка копър

Приготвяне:

Чушките се опукват и се слагат в дълбока тенджера. Прибавят се морковите нарязани на кубчета. Към тях се прибавя нарязания магданоз и копър. Чесънът се нарязва и се прибавя. Слагат се и другите продукти: олиото, оцета, захарта, солта. Разбърква се добре всичко. Три дни продължава да се бърка по два пъти на ден. След третия ден се слагат в бурканчета и се запечатват. Оставят се на хладно място.

Мариновани червени камби

Продукти:

4 кг червени камби

400 г моркови

целина – 1 връзка

чесън – 4 глави

зърна черен пипер и бахар

дафинов лист

10 с.л. захар

10 ч.л. сол

400 мл оцет

10 с.л. олио

Приготвяне:

Камбите се почистват от семето и се поставят цели в буркани. Нарязват се морковите на кръгчета, целината на ситно. Във всяка камба се слага част от морковите, чесъна и подправките. Захарта, солта, олиото и оцетът се смесват. Слага се от сместта поравно във всеки буркан. После се доливат бурканите с вода. Бурканите се затварят с капачки и се стерилизират в продължение на 15 мин. (след завирането на водата).

Туршия „Сто чушки“

Необходими продукти за туршията:

100 чушки

1 ч.ч. олио

1 ч.ч. захар

1/2 ч.ч. оцет

1к.ч. сол

черен пипер на зърна, магданоз и чесън

Начин на приготвяне на туршията:

Чушките се изчистват от семето, пекат се и се обелват. В дълбок съд се приготвя марината от олиото, оцета, захарта и солта, и се бърка до разтварянето на продуктите. Към маринатата се прибавят чушките, черният пипер, магданозът и чесънът нарязан на филийки. Всичко се обърква добре и продуктите се оставят да престоят шест часа. Подреждат се в буркани и се стерилизират.

Рецепти от Вас:

Пепа Коева: Краставички

600 г краставички
1 с.л. сол
1 с.л. захар
50 мл оцет
5-6 зърна черен пипер1/4 глава лук
копър
Начин на приготвяне
Подправките и лукът, нарязан на шайби, се слагат на дъното на буркана. Краставичките се нареждат, слага се оцета и се долива с вода до ръбчето на буркана. Стерилизират се 5 минути, след което веднага се охлаждат.Продуктите са за един буркан тип Омния от 800 г.

Пенка Иванова – Царска трушия

Необходими продукти за 1 буркан:
1 ч. л. сол
3 с. л. захар
2 счукани аспирина
1 кафеена чашка ябълков оцет
карфиол, камби или червени чушки
моркови, целина, магданоз, зеле

Приготвяне:
Солта, захарта, аспиринът и оцетът се слагат на дъното на буркан и леко се разклащат. После бурканът се пълни много плътно с карфиол, нарязани камби, моркови, целина, магданоз и малко зеле. Долива се със студена вода.
Затваря се, като капачката се притяга с машинка, и се разклаща, за да се смесят солта, аспиринът и другите съставки. Не се стерилизира.

Рецепти от мен – изпитани, правени нееднократно

Катя КиликчиеваЛютеница

Продукти:0,5 кг – доматено пюре, собствено производство или италианско от магазина;3,0 кг – червени чушки;1,0 кг – моркови;1,0 кг – ябълки карастоянки;олио, сол, черен пипер/млян/,кимион/млян/, чесън, магданоз и др. подправки – дозировка на вкус и по желание.
Приготовление:Чушките се изпичат /може и във фурната/ и обелват. Морковите се сваряват, ябълките се изчистват и обелват.Горните продукти се смилат в машинка за месо, прибавя се доматеното пюре и продуктите се изваряват в тенджера на котлона, постепенно се добавя около 1/2 л олио; солта и другите подправки се добавят накрая.Лютеницата се насипва в буркани, които си стерилизират 15 мин. след завирането. Бон апети!

Туршия от камби

Продукти:

3 кг -камби;!-

за марината:5 литра – вода; 0,5 кг – сол;чесън и магданоз2-ра марината: 0,5 кг – захар, 600 мл – оцет, 5 аспирина/стрити на прах/.Приготовление:Чушките се измиват, почистват от семената, нарязват се на ивици и се потапят в 1-вата марината. След 12 часа чушките се изваждат, отцеждат се и се нареждат в буркани/400 мл/, помежду им се слагат нарязан чесън и магданоз.Бурканите с чушки се заливат с предварително разтворената 2-ра марината и се затварят с капачки. Не се стерилизират.

Смесена туршия

Продукти:5 кг изчистени и нарязани зеленчуци – всичко, за което се сетите – зеле, карфиол, чушки/всякакви/, моркови, зелени домати, бамя, краставички, зелен боб;Марината:1 л вода;700 мл. оцет;1 ч.ч. захар;1 ч.ч. мед;1 ч.ч. сол /1 пръст-хоризонтален по-малко/;1 суп.лъж. натриев бензоат – от аптекатаПриготовление::Нарязаните зеленчуци се поставят в кофа или голяма тенджера. Всички съставки на маринатата се смесват на студено при бъркане докато се разтворят, само бензоата се разтваря при бъркане в малко хладка /към топла/ вода. Маринатата се излива върху зеленчуците и съда се похлупва с капак. Туршията може да се консумира след 1 седмица.

Царска туршия

Продукти:

5 кг камби;2 кг цветно зеле;1 кг моркови;кервиз, скилидки чесън, черен пипер на зърна – на вкус;2-3 пакета сладко-кисел фикс на д-р Йоткер

Приготовление:

Зеленчуците се изчистват и нарязват; насипват се в буркани – красиво, на пластове или смесени /въпрос на вкус и естетика/. Заливат се с врящ разтвор на фикса – следвате описанието на пакетите и се затварят с капачките.Бон апети!! 

Маринован патладжан

Необходими продукти

  • 6 кг патладжан
  • 700 мл олио
  • 700 мл оцет 6%
  • 500 г захар
  • 200 г сол
  • 3-4 глави чесън
  • черен пипер на зърна
  • копър
  • магданоз

Начин на приготвяне

Патладжанът се нарязва на дебели шайби около 1 см и се бланшира в кипналата марина – приготвена от оцета, олиото, захарта и солта за 4-5 минути. Изваждат се и се нареждат в буркани, като между тях се поставят скилидки чесън, зърна черен пипер и нарязани на ситно магданоз и копър. Заливат се с изстиналата марина, затварят се с капачки и се стерилизират 10 минути.

Салата Ропотамо

Необходими продукти

  • 500 г зрял фасул
  • 1 буркан грах
  • 1 буркан кисели краставички
  • 1 кг моркови
  • 1.5 кг червени чушки
  • 2.5 кг домати
  • магданоз по желание

За маринатата:

  • 400 мл олио
  • 200 мл оцет
  • 1-2 с.л. червен пипер
  • 100 г сол
  • 200 г захар
  • дафинов лист

Начин на приготвяне

Всички продукти за маринатата се смесват в тенджера и се слагат на котлона. В кипящата марина се задушават нарязаните моркови и чушки за 25 минути, добавят се нарязаните на едро домати и се оставя да ври 25-30 минути. След това се прибавят грахът и краставиците и се оставя за още 5-10 минути. Сваля се от котлона и се прибавя свареният и отцеден фасул. Разпределя се в буркани, които се стерилизират за 5-10 минути

Компот без варене

Необходими продукти

  • меки плодове – малини, ягоди, вишни, кайсии, праскови
  • 5 с.л. (50 г) захар

Начин на приготвяне

Плодовете се слагат в буркан от 1 л и се допълва с вода. След това водата се връща в съд на котлона и се добавя захарта. След като заври, се заливат плодовете в буркана и се затваря с топла капачка. Обръща се и стои така докато изстине напълно.


Маринован лук

Продукти:
1 кг арпаджик
80 мл оцет
2 дафинови листа
пипер на зърна
сол
2 пъпки карамфил
30 г захар

Приготвяне:
Обелете, почистете и измийте лука. В тенджера разбъркайте оцета, захарта, солта, дафинов лист и пъпките карамфил (по желание). Оставете да заври, бланширайте луковите глави за няколко секунди, отцедете и ги сложете в сухи стъклени буркани.
Прецедете оцета и отново го сложете да заври. След това напълнете с него бурканите.

Мариновани чесънчета

Продукти:
Продукти:
1 кг обелени скилидки чесън (около 16 глави чесън)
1 пакетче Пикант фикс сладко-кисела Dr. Oetker
1,75 л вода
300 мл оцет (задължително 6 или 9%)
150 г захар
1 връзка копър (по желание)

Приготвяне:
Разпределете обелените скилидки чесън заедно с накъсания на едри стръкове копър в буркани.
Смесете съдържанието на пакетчето Пикант фикс с водата, оцета и захарта. Така получената марината сложете на огъня и я оставете да ври за 3–5 мин., като бъркате непрекъснато. След като сместа заври, могат да се добавят допълнително оцет и захар според вкуса, който желаете да получите. Залейте подготвения чесън с горещата марината, разклатете бурканите добре и долейте марината, ако е необходимо. Затворете бурканите веднага.
Наредете бурканите в тава за печене, напълнете я с около 2 см вода и я сложете в долната половина на предварително загрята фурна. Печете при 100° около 60 минути. Съхранявайте бурканите на тъмно и хладно място!

Пюре от тиквички

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ

  • тиквички
  • копър
  • сол
  • олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Вземат се произволно количество тиквички. Обелват се. Настъргват се на едро ренде.

Изсипват се в разлат съд и се варят на бавен огън до сгъстяване. Добавя се олио и сол на вкус. Доизпържва се до желаната гъстота. Подправя се с нарязан копър, пасира се с пасатор, насипва се в бурканчета и се стерилизира 10-15 минути.

През зимата, подправяме със счукан чесън.

Това е едно чудесно мезе за ракийка.

Салата от тиквички и моркови за зимата

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
тиквички – 3 бр.
моркови – 3 – 4 бр. средни
копър – 1 връзка
магданоз – 1 връзка
чесън – 4 – 5 глави чесън
МАРИНАТА
сол – 4 с.л.
оцет – 1 ч.ч.
захар – 1/2 ч.ч.
олио – 1/2 ч.ч.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Обелваме тиквичките и ги нарязваме на кубчета. Морковите се настъргват. Чесън, копър и магданоз се нарязват на ситно

Смесваме продуктите за маринатата и се слагат на котлон да се стоплят, колкото да се стопят захарта и солта.

Заливат се тиквичките и се разбъркват добре. Престояват 2-3 часа.

Сипват се в буркани, като се притискат плътно. Долива се от течността, която са си пуснали, запечатват се и се варят 20 минути.

Салатата от тиквички и моркови за зимата е готова.


Предложете ни и вашите рецепти за зимнина. Можете да пишете на коментари или на e-mail:  mgpresstv@gmail.com

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram