Виена: Най-приятният за живеене град в света през 2022 г.

Ако обмисляте да се преместите в нов град през новата година, Европа предлага няколко привлекателни възможности, предаде Euronews.

За трети път през последните пет години Виена зае първото място в Глобалния индекс за качество на живот за 2022 г. – годишен доклад, публикуван от The Economist Intelligence Unit (EIU).

В топ 10 преобладават западноевропейските градове, които съставляват половината от включените в списъка.

Копенхаген следва Виена на второ място, а Цюрих заема третото място заедно с Калгари в Канада.

Недалеч зад тях е Женева на шесто място, следвана от Франкфурт на седмо място. Амстердам заема девето място.

В доклада се казва, че средните по големина градове в най-богатите страни обикновено се представят изключително добре в проучването.

iStock/Getty ImagesНо тази година в топ 10 попадат и градове, които са успели „да се върнат към нормалния живот“ с по-малко ограничения от COVID-19.

През последните две години пандемията до голяма степен хвърли дълга сянка върху глобалната класация на EIU за условия на живот, като забраните и мерките за социално отдалечаване засегнаха всички показатели на доклада.

Но през 2022 г. светът най-накрая се връща към нормалния си живот, според данните, събрани в доклада.

Благодарение на продължаващата положителна еволюция на пандемията, средният глобален показател за пригодност за живот също се възстанови от 69,1 на 73,6 от миналата година. Това е доста близо до нивата отпреди пандемията, които бяха 75,9.

Градовете, които преди пандемията бяха начело на класацията, също си върнаха полагащото им се място.

Виена, която през 2021 г. стигна чак до 12-о място в класацията, се върна на първо място – позиция, която някога заемаше през 2018 и 2019 г.

Как се преценява дали един град е подходящ за живеене?

Концепцията за пригодност за живот оценява кои градове по света предлагат най-добрите условия за живот.

Докладът определя количествено предизвикателствата, които биха могли да бъдат представени пред даден човек на дадено място, и след това сравнява резултатите между отделните места.

На всеки град се дава оценка за относителен комфорт по над 30 фактора в пет общи категории: стабилност, здравеопазване, култура и околна среда, образование и инфраструктура.

iStock/Getty ImagesВиена, например, получи почти перфектен резултат – 99,1 (от 100) в крайния си индекс; 100,0 за стабилност, 100,0 за здравеопазване, 96,3 за култура и околна среда, 100,0 за образование и 100,0 за инфраструктура.

Що се отнася до дъното на списъка, Дамаск в Сирия (172), Лагос в Нигерия (171) и Триполи в Либия (170) продължават да изостават.

Докладът приписва съответните им резултати на социалните вълнения, тероризма и конфликтите във всяка от страните.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram