Биофилия – модерното еко течение в интериорния дизайн

Какво е биофилия? И как можем да възприемем основните принципи на биофилния дизайн в домовете си? Ето кои са предимствата на това модно течение:

Тъжно е, че в съвремения свят, все по-рядко усещаме невероятните ползи от досега с природата, прекарвайки голяма част от времето си в затворени пространствата.

Всъщност проучванията сочат, че прекарваме 90% от живота си на закрито, заобиколени от геометрични фигури и твърди линии, където качеството на въздуха достига до пет пъти по-лошо, отколкото на открито, бомбардирано от стреса от ежедневието ни, работата или технологиите.

Не е нужно, обаче, да се примиряваме с това положение. Домовете ни са най-важните пространства в нашия живот и оказват огромно влияние върху здравето и щастието ни. Следвайки концепция, наречена биофилия, можем да проектираме малко от магията на природата обратно в живота си.

Добави описание

Биофилия (от гръцки любов към природата) обяснява вроденото ни привличане към природния свят и признава способността му да действа като положителна сила, подобрявайки физическото и психическото ни благополучие и ни поставя в по-спокойно, открито и оптимистично състояние на ума.

Концепцията е разработена в това, което сега познаваме като биофилен дизайн – набор от принципи, които имат за цел да подобрят връзката ни с природата като начин за намаляване на стреса.

Добави описание

Тя включва максимално използване на сетивни елементи от природата, като усещането за чист въздух и звука на водата. Става дума и за въвеждане наестествени материали, цветове, текстури, шарки и дори технологии, които предизвикват усещане за природата и не забравяме, че нашите домове трябва да имат пространства, които ни зареждат с енергия, стимулират и свързват помежду си, като същевременно се успокояват, релаксират и възстановяват.

За да опитате и вие чудотворния ефект на биогилния дизайн, ви предлагаме няколко лесни стъпки, с които да оформите интериора на дома си:

Добави описание

• Възползвайте се максимално от наличната естествена светлина, като поддържате прозорците си чисти и откривате щори и завеси, когато не са ви необходими.

• Добавете зеленина в саксии, поставете растения във всяка стая, разчупете пространството с такива висящи от тавана и си създайте малка билкова градина на перваза на кухнята.

• Включете естествени цветове и шарки – тези, които ви напомнят за положителни преживявания, които може да сте имали сред природата. Сините нюанси ще бъдат успокояващи, зелените ободряващи, а жълтите затоплящи и социални.

• Използвайте естествено дърво, за да добавите текстура върху мебели, подови настилки или стенни панели.

Добави описание

• Възползвайте се максимално от сензорните пространства каквото е банята, като използвате текстурни контрасти. Например комбинирайте пухкави кърпи с хладни мраморни плочки, както и нежно осветление и успокояващи аромати. 

Розали

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram