Астероид с размер около половин километър ще премине покрай Земята на 21 март


На 21 март покрай Земята ще премине най-големият астероид, който ще се доближи до планетата за годината, съобщи преди дни НАСА. Той ще се движи със скорост от 124 000 километра в час и на разстояние, равняващо се на пет пъти това между Земята и Луната.

Астероидът 2001 FO32 е с размери около половин километър и ще премине около 18:03 ч. българско време, уточни пред БТА Пенчо Маркишки от катедра „Астрономия“ във Физическия факултет на Софийски университет „Св.Климент Охридски“ и физик от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория на БАН. Скоростта му спрямо Земята е 34.4 км в секунда, като обикновено повечето близко преминаващи астероиди са с относителни скорости 7 – 13 км/секунда.

„Космическа скала с размери половин километър, от разстояние 2 млн. км, няма как да се види с невъоръжено око“, уточнява Маркишки. Той пояснява, че обикновено тези обекти се наблюдават от фотографи, като с добър любителски телескоп биха могли да бъде заснети във вид на преместваща се малка точица на фона на звездите. „Но това общо взето не е атрактивна снимка – като например монтажите от холивудските филми“, казва Маркишки.

Много по-близо до Земята в 06:47 ч. българско време на 16 март премина друг астероид – 2021 EQ3 с размери между 16 и 36 метра, посочва физикът и уточнява, че близките преминавания на астероиди не са голяма рядкост./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram