Шествието на „черните бесове“ в Манагуа

Всяка година на 1-ви август в столицата на Никарагуа, Манагуа, отбелязват празника на покровителя на града Свети Доминго де Гусман. Цели 10 дни са запазени за различни събития като процесии, бикоборства, празненства и религиозни служби. Най-важни са първият и последният ден. На 1 август от църквата „Las Sierritas“ се изнася малка статуетка на Свети Доминго, която се отправя на шествие из столицата. Хиляди поклонници се стичат да наблюдават процесията и да отдадат почит или да молят за чудо. А на 10 август отново с пищно шествие статуетката се връща обратно в църквата.

Празникът датира от 1885 г., когато, докато реже дърва, един селянин открива малката статуетка, висока около 20 см. Оказва се, че това е статуетка на Свети Доминго, основателят на Доминиканския орден. Днес тя е известна сред никарагуанци като Papito (Татенцето). Освен католически, в празника има и древни езически елементи, свързани със събирането на реколтата от царевица. Част от тях са дивите танци под звуците на ритмична музика и оцветяването на телата с червена боя, имитирайки демони.

Една атрактивна част от празненстава е шествието на „черните бесове“. Участниците в него не се мажат с традиционната червена боя, а покриват телата си, от главата до петите, с машинно масло, носят образа на Свети Доминго и молят за милост, танцувайки под хипнотизиращия ритъм на музикални инструменти.

Артакт

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram