Символите на Великден – какво значат те?

0
350

еликден е сред най-светлите христиански празници. Тогава християните честват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос. То е на третия ден, след като Христос е разпънат на кръст и погребан. Но има някои символи, който са незименна част от Великден – пиленцата, яйцата, зайчетата и т.н. Ето каква е тяхната история.

Яйца
На Великден всяка година боядисваме яйца. Първото трябва да е червено, а цветовете на яйцата също имат символика. Самото яйце е символ на новия живот и на пролетта, още от древни времена. Смята се, че яйцето символизира и гробната пещера, от която Иисус излиза като възкръсва.Пиленца
По празниците украсяваме дома и трапезата с малки декоративни пиленца или търсим солници, салфетки, купи с техния лик. Пилето също се приема за символ на новия живот и прераждането – тоест с възкресението на Христос.

Заек

Един от най-популярните символи на празника. Украсяваме дома с фигурки на зайци, а те също са изобразявани по подноси, чинии, покривки, салфетки и т.н. През пролетта магазините пък са пълни с шоколадови зайчета. Великденският заек е символ на новия живот и ни напомня, че пролетта е тук – тогава животните излизат, а природата се събужда. Има и легенди за него. В католическите страни Заекът е нещо като Дядо Коледа. Децата вярват, че ако са били послушни, дългоухото животинче ще дойде при тях и ще им остави гнездо или кошница, в които има шарени яйца, както и лакомства.

Снимка: Pexels

Лилиуми

Тези цветя са наречени още кремове. Те също биват рисувани по великденските аксесоари. Кремът символизира чистотата на Христос, както и неговото съживяване през пролетта.

Снимка: Pexels

Агне

Агнешкото месо е задължително за великденската трапеза, както и за тази на Гергьовден. Агнето е невинно и добро животно, бяло и чисто. То символизира самият Иисус Христос. Заколеното агне е като жертвоприношението на Божия син.

Снимка: Pexels

Кръст

Традиционен християнски символ. Иисус е бил разпънат на кръстта. Кръстът символизира победата на Христос над смъртта.

Снимка: Pexels

Палмови клонки

Те са известен символ на празника. Иисус Христос е бил посрещнат от хора, които развявали палмови клонки, когато пристигнал в Йерусалим в неделята преди Великден. Хората го посрещнали така, защото на предния ден, той възкресил ученика си  Лазар. В България се използват върбови клонки.

Снимка: Pexels

teenproblem.net

Коментари от Фейсбук