Светулките са заплашени от изчезване

Учени твърдят, че светулките са под сериозна заплаха от изчезване, защото загубата на естествени хабитати, употребата на пестициди и изкуствената светлина поставя под заплаха от унищожение около 2000 вида от това насекомо.

Загубата на хабитати води до намаляване на броя на много диви животни, а светулките са особено потърпевши, защото се нуждаят от специални условия, за да изпълнят жизнения си цикъл, казва Сара Луис, професор по биология в университета “Тафтс” и водещ автор на изследването, резултатите, от което бяха публикувани в началото на седмицата в списание Bioscience.

Например, обяснява тя, една малайзийска светулка (Pteroptyx tener), известна със зрелищното си “светлинно шоу”, се нуждае от мангрово дърво и от растенията, които виреят наоколо, за да се размножава, но мангровите тресавища в цяла Малайзия са превърнати в плантации за палмово масло или в земеделска земя за отглеждане на аквакултури.

Учените установили и че изкуствената светлина нощно време е втората най-голяма опасност за този вид насекоми. Една женска светулка обикновено свети с часове, за да привлече партньор, но изкуствената светлина може да наруши този процес.

Под изкуствена светлина се разбира както директната светлина, като например уличното осветление и рекламните табели, така и отразената дифузна светлина, която се разпръсква извън градовете и може да е по-ярка от тази на Луната по време на пълнолуние.

“Освен, че нарушава естествения биоритъм на организмите, включително и нашия собствен, изкуствената светлина може наистина да обърка ритуалите за чифтосване на светулките”, казва доц. Авалон Оуенс от Университета “Тафтс” и съавтор на изследването.

Много светулки разчитат на биолуминесцентните химични реакции в тялото им, които им позволяват да светят, за да си намират партньори, но изкуствената светлина може да попречи на ухажването. Енергоспестяващите LED светлини, които са доста ярки, могат да се окажат сериозен проблем.

В изследването се посочва, че над 23% от повърхността на Земята е изложена в някаква степен на изкуствена светлина. Според авторите на проучването са необходими допълнителни и по-точни данни за това в какви темпове точно намалява популацията на светулките.

Научната общност вече говори за “тих апокалипсис” сред популацията на насекоми, като 41% от всички видове са заплашени от изчезване по данни на скорошен доклад на Националния тръст за опазване на дивата природа на Великобритания. В доклада се посочва и че инсектициди, като например неоникотиноиди, които се използват при отглеждането на царевица и соеви зърна в Америка, са особено опасни.

Друг рисков фактор е т.нар. “туризъм за наблюдение на светулки”, станал особено популярен в държави като Япония, Тайван и Малайзия. В Тайланд засиленият трафик на моторни лодки по мангровите реки унищожа дърветата и речните брегове като така заличава естествени за светулките хабитати. Видовете светулки, които не умеят да летят пък често пъти са стъпквани от туристите в Северна Каролина и Нанакампила в Мексико.

“Основната ни цел е да предоставим съответната информация, така че да се вземат нужните мерки, за да сме сигурни, че светулките още дълго време ще озаряват нощите ни”, казва съавторът на изследването Сони Уонг от Асоциацията за опазване на природата на Малайзия.

Знание

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram