Нито един жител на Ватикана не е роден в нея

Какво знаем за най-малката държава в света? Няма спор, че Ватиканът е едно от най-посещаваните места, не само в Рим или Италия, но и в Европа. Със своите прекрасни музеи и културни паметници не спира да буди интереса на туристите по света.

Ето какво вероятно не знаете за държавата град Ватикан:

История

Площта ѝ е около 44 хектара, а населението – около 840 жители. Разположена е на хълм в западната част на Рим – столицата на Италия. Някога тази област около река Тибър е била блатиста местност, но Агрипина Старша започва да строи там градини, след пресушаването на блатата. После нейният син, жестокият император Калигула, строи там арена за колесници, която се довършва от друг император – Нерон. Тази арена става известна след това като Цирка на Нерон.

Обелискът, който е разположен в центъра на площада пред „Свети Петър“, е донесен от император Калигула от Египет.

Снимка: pixabayСнимка: pixabay

През 326 г. император Константин I изгражда Константиновата базилика там, където се предполага, че е гробът на Свети Петър, основател на Римската църква. Постепенно около нея започват да се строят и други сгради, докато придобие днешния си вид.

Началото на т.нар. „Папска държава“ е сложено още от краля на франките Пипин III през 756 г. Тя е просъществувала цели 1114 години, преди да бъде напълно заличена през 1870 г., което е резултат от множеството конфликти около обединението на Италия.

Самата държава Ватикан е създадена от Мусолини на 11 февруари 1929 г., като по този начин се слага край на тогавашната криза между вече обединена Италия и Ватикана. През 1984 г. Ватиканът влиза в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Снимка: pixabayСнимка: pixabay

Култура и забележителности

Ватиканът има огромно значение за културата и туризма на Италия. Най-известните и посещавани забележителности са базиликата „Свети Петър“, Сикстинската капела и Ватиканските музеи.

Базиликата „Свети Петър“ и до днес е най-голямата църква в света по площ и обем. Тя не е главна катедрала на Римокатолическата църква, но въпреки това е една от най-важните за католицизма.

Според легенди в нея е погребан един от апостолите на Исус – Свети Петър, който се смята и за първи епископ на Рим, както и за първи папа на Ватикана. Християнската църква съществува още от IV век, а в съвременния си вид започва да се строи на 18 април 1506 г. и е завършена на 18 ноември 1626 г.

Църквата е наистина впечатляваща и отвън, и отвътре. Тя е 220 м дълга, 110 м широка и 113 м висока. В нея има 800 колони и 390 огромни статуи и 45 олтара.

Сикстинската капела е музей и бивш параклис в Апостолическия дворец. Носи името си от папа Сикст IV, който поръчва възстановяване на някогашната Капела Магна. Това място се използва за известните конклави, на които се избира нов папа на Римокатолическата църква. Таванът ѝ е изключително впечатляващ – изрисуван е от великия Микеланджело със сцената на Страшния съд, което се смята за абсолютен връх в неговото творчество.

Снимка: pixabayСнимка: pixabay

Ватиканските музеи са други локации, които не бива да пропускате. Смята се, че Папа Юлий II ги създава още през XVI век. Те са общо 11 на брой, с 5 галерии и 1400 зали.

Климат

Климатът на Ватикана е средиземноморски, с мека и влажна зима и горещо и сухо лято. Средните минимални температури през януари са около 4 градуса, средните максимални температури през август – около 29 градуса, а годишното количество на валежите – около 730 мм.

Интересни факти за Ватикана :

  • Страната е три пъти по-малка от Южния парк в София
  • Това е единствената държава в света, която се намира в град, който пък принадлежи към друга държава
  • Външната ѝ граница е само 3.2 км и може да я обходите за около един час
  • Нито един жител на Ватикана не е роден в нея
  • В нея няма болница
  • Всяка година около 6 милиона туристи посещават Ватикана
  • Папата и Ватиканът се охраняват от швейцарската гвардия повече от 500 години
  • В Сикстинската капела е забранено да се снима и да се говори на висок глас
  • В базиликата „Свети Петър“ могат да се поберат 15 000 души.
  • Сикстинската капела се затваря само и единствено по време на конклава – изборът на нов папа
  • Ватиканът има железница, която със своите 900 метра е най-късата в света, като само 300 метра са на територията ѝ. Преди се е използвала при пътуване на папата до Рим, но сега е само туристическа атракция
  • Дължината на всички рафтове в публичната библиотека на Ватикана е 83 километра
  • Известно е, че пощенските услуги на територията на Ватикана са едни от най-добрите в светa
  • Икономиката на цялата държава се крепи на приходите от туризма и на дарения

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram