Небостъргачите на Ню Йорк го натискат към дъното на океана


Ню Йорк потъва под изключителната тежест на небостъргачите си, влошавайки заплахата от наводнения от надигащите се морета, установиха нови геологични изследвания, цитирани от в. „Гардиан“. Голямата ябълка може да е мегаполисът, който никога не спи, но това е град, който потъва средно с около 1-2 мм всяка година, като някои райони като Долен Манхатън, Куинс, Бруклин и северната част на Стейтън Айлънд се потапят с двойно по-висока скорост – около 2,75 мм годишно, твърдят учените. 

Това може да изглежда нищожно, но е достатъчно, за да увеличи постепенно риска големи райони от града все по-често да се озовават под вода. Долен Манхатън например, който е истинска бетонна джунгла, се издига на едва метър-два над сегашното морско равнище.

Учените анализирали тежестта на 1 084 954 сгради, разположени в мегаполиса с площ от 782 кв. км, сред които и 6000 небостъргача, 247 от които са високи над 45 метра. Било изчислено, че те тежат общо над 764 млн. тона, което е приблизително еквивалентно на теглото на 140 милиона слона.

Гигантите притискат почвата и тя се сляга все повече към нивото на заобикалящата вода, която на свой ред се надига насреща ѝ поради климатичните промени. Това движение може да не е катастрофално засега, но то е по-бързо от движението на земните тектонични плочи, казват авторите на доклада, сред които са учени от американския геологичен изследователски център и океанолози от университета в Род Айлънд.

Водата, която обгражда Ню Йорк, е повишила нивото си с около 22 см от 1950 г. насам и големите наводнения могат да бъдат между четири и 10 пъти по-чести от сега до края на века поради комбинацията от покачване на морското равнище и урагани, подсилени от изменението на климата. До 2050 г. прогнозите са за още 25-30 см по-високо равнище на океана.

„Силно концентрираното население от 8,4 милиона души е изправено пред различна степен на опасност от големи наводнения в Ню Йорк“, пишат изследователите в новото проучване, публикувано в списанието „Бъдещето на Земята“. Те посочват, че дори са подценили опасността от ситуацията, тъй като са взели предвид единствено тежестта на сградите, а не и на асфалтовите пътища, бетонните алеи, жп релсите и много други елементи от цялостната инфраструктура. Още един фактор, който може да усложни ситуацията, е дренирането и изпомпването на подпочвените води, тъй като това увеличава налягането от сградите.

Учените предупреждават, че съдбата на Ню Йорк ще бъде споделена от много други крайбрежни градове с изострянето на климатичната криза./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram