Как кафето влияе на организма ни

Ставането рано сутрин определено е трудна задача за голяма част от хората. Почти всеки от нас започва деня си с кафе. Знаехте ли, че това е и доста полезно? Спазвате ли правилната доза, която е максимум 4 чаши кафе на ден, то определено няма с какво да ви навреди, а напротив, ще ви помогне. Освен това, не започвайте веднага деня си с кафе. Добре е да го приемате, след като вече сте пили вода и сте хапнали нещо, за да не раздразни стомаха ви.

Ето и какви ползи има от пиенето на кафе:

1. Дава енергия – то не само ни събужда рано сутрин, но и стимулира организма и подобрява концентрацията. Кофеинът действа и като антидепресант. Също така намалява страха и повдига духа. Кафето повишава енергийните нива в организма и е доста полезно преди тежък, физически труд.

2. Намалява риска от болести – според последни проучвания жените, които пият кафе всеки ден, са по-малко застрашени от розацея. Направени са много проучвания, които напълно отхвърлят тезите, че кафето е вредно за здравето. То още подобрява циркулацията на кръвта в мозъка, намалява риска от камъни в бъбреците, облекчава дишането и др.

3. Кафето забавя стареенето – благодарение на антиоксиданти, които съдържа, неутрализиравъздействието на свободните радикали, които атакуват клетките и са основна причина за стареенето, появата на бръчки и фини линии. Освен това, кафето може да бъде използвано и като козметичен продукт, който подобрява циркулацията на кръвта и от там допринася за гладка и красива кожа.

4. Помага за възстановяване след физически натоварвания – точно заради това, енергийните напитки съдържат кофеин, но са изключително вредни за здравето ви. Ако се чувствате преуморени след тренировка, по-добре пийте кафе. Кофеинът подпомага възвръщането на максималния тонус, защото подпомага по-бързото усвояване на въглехидратите, което води до тонизиране на мускулите. Кафето увеличава с до 60% способността на тялото ви да се възстанови напълно след физическо натоварване.

5. Намалява риска от инфаркт – и не само, намалява риска от всички възможни сърдечно-съдови заболявания. Хората, които страдат от високо кръвно обикновено се отказват напълно от кафето, мислейки че то има нещо общо с това. Последни проучвания доказват, че дори намалява риска от инфаркт и няма нищо общо с повишеното кръвно налягане. Ако има някаква вреда,потърсете причината в други напитки, съдържащи кофеин, които консумирате.

6. Не обезводнява – Да, кофеинът увеличава отделянето на течности в организма, но само когато е в прекалено големи количества. Ако го приемате в нормалната дневна доза, няма да изпитвате проблеми. Освен това, не забравяйте да пиете чаша вода заедно с кафето си. То не трябва да е единствената течност, която приемате.

glas.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram