Имената на най-големите предатели в историята

Освен Юда Искариотски, който е образът-символ на предателство, историята познава много други личности, предали с действията си доверието на държавните власти и дори собствените си сънародници.

Брут

След Юда Брут е другата историческа личност, която се свързва с предателство. Според легендата той е един от участниците в покушението срещу Юлий Цезар. Някои от съвременните исторически проучвания обаче казват, че описанието на Брут не трябва да е толкова негативно и според тях той е бил патриот, който се опитва да спаси Рим от лошото управление на Цезар.

Гай Цезар

Мир Джафар

Мир Джафар успява да стане първият набаб – управител на провинция, в Индия. За да се издигне обаче до глава на областта Бенгал, той предава народа си и се съюзява с британските колонизатори. Те му обещават, че завземайки индийската територия по мирен път, без отпор на местните, ще го направят управител на областта.

Гай Фокс

Историческата личност Гай Фокс, който е вдъхновението за главния герой в романа В като Вендета, оставя следа с Барутния заговор, в който участва срещу краля. Той е арестуван, докато поставя 36 бъчви с барут в сградата на парламента, за да бъде убит крал Джеймс I.

Ефиалт

Ефиалт е човекът, който предава спартанците на персите. Той издава на врага тайната пътека през Калидром – днешният Монопати. Така персийците успяват да атакуват спартанците в гръб и да ги разгромят в битката при Термопили.

Анонимните

Арнолд Бенедикт

Арнолд Бенедикт е един от най-успешните американски пълководци, който обаче не е оценен подобаващо в родината си. След като се отличава в битката при Саратога, а заслугата му отново е пренебрегната от държавните власти, той решава да се свърже с британците и да им предаде тайна информация за Уест Пойнт.

Уанг Цингвей

Уанг Цингвей е бил президент на Китай и сочен като най-големият предател от народа си, тъй като години наред позволявал на властите в Япония да определят задкулисно политиката на китайците.

Съновник

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram