В Исландия има училище за феи и елфи

Дом за 320 000 исландци и неопределен брой елфи, гноми, феи и тролове

Със своите потресаващи ландшафти от застинала лава, димящи гейзери и дремещи вулкани Исландия действително наподобява място, където обитават тези приказни персонажи, известни като Huldufolk, което често се превежда като Скритият народ.

Елфите за първи път са се появили в литературата – в исландските средновековни саги. В тази далечна и изолирана страна езикът е останал достатъчно чист и населението възприема хилядолетните легенди така, както съвременните вестници и уебсайтове.

В Рейкявик – столицата на Исландия, дори има Училище за елфи. Директорът му е Магнус Скарфединсон. Той споделя, че няма никакви съмнения в съществуването на Скрития народ и твърди, че има 13 вида елфи, 4 вида гноми, 2 вида тролове и 3 вида феи. В продължение на 30 години Скарфединсон е разпитал хиляди хора, които споделяли, че са се срещали с представители на Скрития народ. „Те са като привидения – не е нужно да ги виждаме, за да вярваме“, казва той.

Последното изследване, проведено през 2006 година, показало, че 56% от жителите на Исландия вярват, че Скритият народ съществува.

Сред исландците битува едно правило: никога не пресичай пътя на елф. Ако нарушиш покоя на домовете им (изолирани големи камъни), обезателно ще платиш за това. Те показват по всякакъв нйчин уважението си към този митичен народ. Много семейства поставят в дворовете си малки дървени къщички. Пътищата в град Коупавогюр се стесняват на едно място, за да заобиколят огромен камък, в който според поверието живеят тези създания. Работите по асфалтирането на шосетата били преустановени, докато жилището на елфите не било пренесено най-старателно. А при построяването на хотел в Рейкявик (Hotel Klettur) вградили намиращите се на мястото камъни в стените на сградата, пише вестник „Феномен“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram