Буров: Всяка власт е силна, когато дава сега, а не утре

Предлагаме ви коментар на големия ни политик и финансист Атанас Буров, публикуван в любимия му вестник „Мир“. Убежденията му на демократ и патриот продължават да звучат с неотслабваща сила.

Предизборни мисли

Важен въпрос е какво ще бъде нравственото и умствено равнище на бъдещия парламент, доколко той ще бъде действено изразител на народните настроения, доколко, оглеждайки се в него, народът ще познае себе си. Важното е, дали бъдещият парламент ще бъде един дееспособен орган на управление, годен – в това време на дълбоки политически и стопански преобразувания, да отговори на нуждите на страната и на големите държавни интереси и, преди всичко, на най-големия – да създаде народно единение около държавата.

Да се разрушат малките политически капища, за да се изгради един голям храм, в който да се служи само на общото благо – очевидно, е една висока и честна мисъл. Да се тури край на политическата разпокъсаност на народа, да се обедини той в името на общите интереси, които свързват членовете му – очевидно, е една необходимост. Да остане у народа съзнанието, че тези, които го представляват са действително изразители на неговата воля е също очевидно, една необходима предпоставка за мирно развитие на една страна и най-голямото преимущество на парламентарните управления пред всички други.

Но как ще се дойде до тези благотворни резултати при липсата на организирана обществена сила и на обединяваща политическа програма? По какво чудо милионите български избиратели, поставени да избират в едно късо време, между хилядите кандидати, ще успеят не само да изберат най-добрите, но и да ги обединят в името на една програма за управление? Ето опасенията, които ни измъчват и които от все сърце бихме желали да не се сбъднат.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.