Байдън се качва на автобус заради Елизабет II

На погребението на Елизабет II пристигналите в Лондон за събитието чуждестранни лидери ще бъдат докарани с автобуси, колите и хеликоптерите са забранени, съобщи американският сайт POLITICO, позовавайки се на официални документи.

Чуждестранните държавни глави и техните съпруги, пътуващи до Лондон за държавното погребение на кралица Елизабет II, бяха помолени да пристигнат в Обединеното кралство с търговски полети и им беше забранено да използват хеликоптери за придвиждането си на Острова.

На световните лидери също беше казано, че няма да могат да използват официални държавни лимузини, за да присъстват на погребенията в Уестминстърското абатство на 19 септември – вместо това ще бъдат докарани масово с автобуси.

„Можете ли да си представите Джо Байдън в автобуса?“ се оплака на WhatsApp един чуждестранен посланик, базиран в Лондон,

Само държавни глави и техните съпрузи или партньори от всяка страна са поканени на погребението, което обещава да бъде едно от най-значимите международни събития в Обединеното кралство в последно време.

Уестминстърското абатство ще бъде толкова претъпкано за събитието, че повече от един високопоставен представител на страната и половинката им няма да могат да присъстват, оплаква се Министерството на външните работи в официално протоколно изявление относно събитието.

Държавните глави, които не могат да присъстват, могат да изберат някой друг да бъде техен официален представител, като например ръководител на правителство или висш министър.

Според същия документ в навечерието на мемориалната служба крал Чарлз III ще даде прием за всички задгранични лидери в Бъкингамския дворец.

CNN съобщи, че американският президент Джо Байдън е приел покана от Бъкингамския дворец да присъства на погребението на кралица Елизабет II.

Лондон изпрати покана само до американския лидер и първата дама, тоест президентът ще пристигне без делегация.

Защото ком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram