Лазерно козметично студио G Point Ви съветва

Всичко, което трябва да знаем за порите!

Винаги сме искали да сме ви максимално полезни във всички сфери на красотата и грижата за кожата. Много често ни питате как се справяме с проблема с широките пори и въпреки че вие сте най-вероятно единствените, на които им правят впечатление собствените ви пори, ние напълно разбираме, че проблемът е важен и ще се опитаме да ви научим как да ги намалите или поне да ги накарате да изглеждат по-малки. Но преди да преминем към борбата с тях, ето и истината за появата им!

Какво причинява големи пори?

Въпреки, че за нас порите са мъничките отвори по кожата, те всъщност са местата, където се показват космените фоликули. Възможно е косъмчето да е незабележимо малко, но мастната жлеза, която е свързана с него в дълбочина и нейното нарастване причинява разширяването на порите на повърхността и ги прави видими. Но независимо, колко продукта за свиване на порите използвате, те никога няма да изчезнат напълно тъй като техният размер е генетично и хормонално обусловен. Най-доброто, което можете да направите е да ги поддържате максимално незамърсени и да не ги стискате, защото това ги разширява допълнително и раздразва кожата. Можете да ги направите по-невидими, но не можете да ги накарате да изчезнат напълно.

Как да направим порите по незабележими?

Носете слънцезащита – според дерматолозите, най-основната стъпка в грижата за всички типове кожа е слънцезащитата. Логиката е следната- слънцето дехидратира кожата и това кара мастните жлези да нарастват и така порите стават по-големи. Тази продукция на излишен серум може да доведе до образуване на черни точки или пъпки, защото запушва кожата. Винаги носете SPF с 5 звезди защита, през лятото, и поне 30SPF през студените месеци. Поставяйте го преди грима, за да действа като бариера, тук можете да прочетете повече от нашите съвети за слънцезащитата!

•           Двойно измиване:

Един от най-лесните начини да накарате кожата да изглежда по-добре и да намалите големината на порите е като старателно премахвате излишното омазняване и замърсявания от повърхността й. Най-добрият начин е нашият любим корейски метод за двойно почистване. Супер лесен за спазване и с огромен ефект. Колкото по-добри станете в почистването, толкова по-малък е шансът да имате запушени и възпалени пори.

•          Ексфолиране с леки киселини всяка седмица:

Също като двойното почистване, ексфолирането ще помогне допълнително да се премахне мъртвия слой кожа и така ще накара порите да изглеждат по-малки. Не говорим обаче за груби ексфолианти, които ще наранят кожата, а за химични агенти като продукти с леки киселини (плодова, салицилова). Тези формули проникват в дълбочина и измиват себума и замърсяванията, и почистват порите.

Използвайте ретиноиди – страхотно топикално средство в борбата с порите е Ретинола, който всъщност е витамин А. Когато се постави върху кожата той се трансформира в ретинолова киселина, която потенциира обменните процеси и уплътнява. Стимулира продукцията на колаген, намалява продукцията на себум и така стяга порите. Запомнете! По-малко себум е равно на по-малки пори!

Как да започнете?

Тъй като ретинолът е силно активен, е най-добре да започнете бавно – особено ако сте предразположени към розацея, или имате суха и чувствителна кожа, най-правилно е да ви ръководи вашият дерматолог. През първите две седмици, го използвате не повече от два пъти на седмица. През третата седмица, 2-3 пъти, и след 1 месец ако кожата ви няма реакция (сухота), можете да започнете по-често през нощта. Ако използвате продукти с киселини не ги комбинирайте с ретинола в една и съща вечер.

Съвет от нас

Парна баня в домашни условия ще ви позволи да подготвите кожата да поеме всички продукти, които искате много по-силно. Една идея за „направи си сам“ е тоник с ябълков оцет, пригответе го като смесите равни части качествен ябълков оцет и дестилирана вода. Този тоник ще съдържа естествени плодови киселини и можете да го ползвате за нежна ексфолиация върху памучен тампон, имайте предвид обаче, че не е с много приятен аромат. Когато искате продуктите ви за почистване също да са насочени към борбата с порите, спрете се на такива, които съдържат салицилова киселина, кофеин, ниацинамид (вит В3) за най-силен ефект.

Лазерно козметично студио G Point 

Казанлък, “Македония” 13 (малкото площадче)

тел: 0890 193019

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram