1940: Започваме да изнасяме розово масло за Русия

„С кошници в ръце, под лъчите на благодатното слънце (хората от Розовата долина) обират розите, които после в големи казани на розоварните ще се обърнат на тъй ценното розово масло“, цитатът е от дописка във казанлъшкия вестник „Трезва просвета“ от 1940 година.

По-нататък се уточнява, че розовото масло ще бъде разпратено из много европейски държави.

„България с право е наречена „Райска градина“. През цъвтежа на розите се стичат много чужденци – любители на природата в „Розовата долина“, да разгледат чудно красивите розови градини“, разказва репортерът и с гордост съобщава, че „днес името на България се повтаря хиляди пъти повече“.

Новината в дописката е поднесена почти в самия й край и та звучи дословно така:

„Неотдавна българското радио ни донесе хубавата новина за подписването на търговска спогодма между България и Русия. В списъка на стоките, които ще се изнасят централно място заема износът на розовото масло. Чрез този износ България ще започне да попълва празднотата от ония стоки, от които производителите на розово масло ще имат нужда. Така то ще се яви на международния пазар като истинско българско злато, за да подпомогне държава и народ в покупко-продажбата им. Този нов повод наново ще обърне погледите на света към долините и балканите, в подножието на които в още по-голям размер, ще почнат да цъфтят розите, за да увеличават качеството на българското злато, а заедно с това пръснат омайния си аромат и към безкрайните величини на обятната руска земя“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram