Разширена среща събира хотелиери, ресторантьори, собственици на складове и магазини утре в Казанлък

Нова разширена, работна среща организира в Казанлък малкият и среден бизнес, зает в обслужващата сфера. От бранша на хотелиерите и ресторантьорите събират колегите си утре /18 февруари/ в конферентната зала на хотел „Казанлък“, от 15:00 часа, за да обсъдят въпроси, свързани с нормалното функциониране на всеки един обект, намаляването на ДДС до 5% и Наредба 18, която поставя абсурдни изисквания в бизнеса.

Очаква се към срещата да се присъединятвсички собственици на заведения, хранителни магазини, складове на едро и производители на хранителни продукти.

Собственици на заведения в Казанлък протестираха символично срещу новите, драстични изисквания на 24 януари като персоналът на всички обслужваше клиентите, облечен в жълти жилетки.

Решението тогава бе взето от местната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА. Така казанлъшките ресторантьори се присъединиха към колегите си от цялата страна.

Причината за недоволството е данъчната ставка и новите изискания за бизнеса, които ще рефлектират пряко върху потребителите.

Представителите на Асоциацията на хотелиерите настояват държавата да въведе задължителна регистрация по ДДС на всички обекти в храненето и туризма. „Искаме отмяна на наредбата на НАП за запечатване на заведения при открити нередности като крайна и репресивна мярка. Искаме категоризация на всички обекти, които работят като топла точка и като кафе машини. Искаме въвеждане на лимит за издаване на разрешителни на нови обекти. Намаляване на ДДС ставката на 5%“, заявиха от БХРА още в средата на януари.

Във въпросната Наредба 18 на НАП има текстове, срещу които ресторантьорите остро възроптаха – нерегламентиран достъп до личните данни на персонала, както и до специфичните рецептурници на всяко едно заведение.

„Ние зависим от минимум четири министерства. Затова протестната декларацията ще бъде изпратена да всички ангажирани институции“, посочиха още от БАХРА.

Оттам настояват и за намаляване на административния произвол над малкия и средния бизнес, както и законови промени за регламентиране на бакшиша.

Готовността за ефективни стачни действия остава. Предупредителна пилотна стъпка бе символичния протест с жълтите жилетки в края на януари.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram