Шамар отключил крамолата между Таирови и Бижеви, които се млатиха фатално на Казанлъшкия пазар

„Защита на честта“ след ударен шамар на дете, дала ход на враждата между двата ромски рода Бижеви и Таирови преди няколко години, разказа ст. комисар Лазар Христов – директор на ОДМВР – Стара Загора, на брифинг, на който бяха дадени подробности след варварското клане на 30 души в ранния следобед на Казанлъшкия пазар на 20 март, когато до смърт бе пребит мъж, а други петима берат душа.

И двата рода живеели в павелбанското село Тъжа, но след зашлевената плесница единият род потърсил вендета. Полицаите са се отзовали на конфликт между представители на двата клана пред игрална зала в Павел баня и са съставили предупредителни протоколи. После се стигнало и до посегателство върху имоти от едната фамилия на другата. За изясняване на тази ситуация ромите били повикани миналата година през октомври в полицията в Казанлък, но на излизане те се сбиха пред очите на десетки на пътното платно на централния бул.“Княз Александър Батенберг“ и стопираха движението.

Завчерашният бой е бил подготвен, според директора на ОДМВР, тъй като в колите на биячите са намерени колове, мотики и ножове. Схватката стана в деня, в който в 14:30 часа трябваше да тръгне делото за побоя от миналия октомври, но вместо в съда двата рода си правораздаваха на паркинга, биейки се с колове и мотики.

Полицията е взела мерки и още в края на миналата година единият род е бил преселен в павелбанското село Манолово. И двата рода са наемни работници в розопроизводството. От 19-те задържани 14 души са криминално проявени.

На петима ще бъде повдигнато обвинение – една жена, трима мъже и един 17-годишен младеж, уточни окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Трима души са в крайно тежко състояние в болница с рани, несъвместими с живота, върху живота на още двама има риск.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram