Чака се среща между институциите за съдбата на фреските на Иван Милев в Казанлък

Община Казанлък ще проведе разговори с Министерството на културата и собствениците на Стайновата къща, която приютява стенописите на Иван Милев. Това обяви от страницата си във Фейсбук изкуствоведът проф.Милена Георгиева. Тя показа писмо от общинската администрация, където се твърди, че трябва да изяснят редица обстоятелства от правен характер преди да се премине към каквито и да е действия. От община Казанлък не отричат, че въпросът за съхраняването на творчеството на Иван Милев е въпрос от особена значимост.

През февруари тази година проф. Милена Георгиева инициира онлайн петиция заедно с група авторитетни български интелектуалци, в която призовава всички представители на властта в лицето на кмета на Община Казанлък Галя Стоянова, Общинския съвет на Казанлък и неговите културни подразделения, Министерство на културата – в лицето на г-н Боил Банов, да вземат отношение към продажбата от собствениците на Стайновата къща и превръщането й в музей на художника Иван Милев.

Къщата на Стоян Стайнов през 1925 г. е декорирана от художника Иван Милев с известните стенописи. Поради напреднала възраст днес собствениците ѝ – наследници на фамилията Стайнови, не могат повече да поддържат къщата с фреските на Иван Милев и в началто на годината я обявиха за продан за 500 хил. евро.

Ето какво написа проф.Георгиева в профила си днес:

Малко преди пандемията направихме петиция до Министерство на културата и Община Казанлък относно съдбата на продаващата се Стайнова къща в Казанлък с уникални стенописи от художника Иван Милев. Подписаха се 3015 души, сред тях и известни имена от артистичния свят и културата. Петицията беше споделена над 8000 пъти и придоби гражданственост. Още на 23 март Община Казанлък е отговорила, но тъй като вече живея на друг адрес, писмото беше върнато на адресата. Все пак аз го получих, докато от Министерството на културата нямам официален отговор. Смятам за мое задължение да го публикувам, още повече че не знам как да го изпратя на онези 3000 души, които са подкрепили петицията. Благодаря на Община Казанлък и лично на нейния кмет г-жа Стоянова за уверението, че ще се търсят начини за съхраняването на стенописите и бъдещата им публична достъпност, тъй като всички сме убедени в тяхната национална ценност. Ще следя развитието на този казус и ще ви информирам като представител на гражданството!„.

В писмото на община Казанлък се твърди още, че разговорите с Министерството на културата и наследниците на Стоян-Стайновата къща ще се проведат след края на извънредното положение, което приключи на 13 май.

Ето и писмото от община Казанлък:

На снимката горе: Образът на Иван Милев на банкнотата от пет лева

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram