Цар Колокол няма да звучи от камбанарията на Храм-паметника

За слаб интерес днес на 3 март към Храм-паметника „Рождество Христово“ в Шипка съобщават нашите репортери. „Гласът“ на 12-тонната камбана, известна като Цар Колокол, няма да звучи на Националния празник

16 от 17-те камбани на храм – паметника „Рождество Христово“ в град Шипка ще зазвънят за националния празник 3 март, съобщи старозагорският митрополит Киприан, който уточни че ремонтът на 56-метровата камбанария върви по график и се очаква да приключи да началото на юни. 

На камбанарията по традиция ще бъде 76-годишният незрящ звънар бай Дечко Гарбатулов, който управлява сложния механизъм от лятото на вече далечната 1966-а година.

Няма да се използва единствено най-голямата, т.нар. Цар Колокол, която тежи 77 пуда или 11,6 т, заради опасност за скелето, издигнато от извършващите ремонтните дейности специалисти. Нейният глас ще бъде чут от богомолците за тържественото честване по повод 120-та годишнина от освещаването на храма тази есен. Вече са докарани от чужбина специално изработените клинкерни тухли, с които да бъдат подменени увредените от суровите метеорологични условия по северната фасада на камбанарията. Владиката припомни, че ремонтът става наложителен след извършено от австрийската компания Veber 3D заснемане, което установи опасни цепнатини. За осъществяването на ремонтите правителството отпусна през 2020 година 1 612 000 лева, те се извършват от екип на старозагорската компания „Елина“, който пое ангажимента да ги приключи за 24 месеца. За последно камбанарията е била ремонтирана през 2002-2003 година от специалистите на Балтийската строителна компания от Санкт Петербург, които го направиха изцяло за своя сметка, припомнят монасите от манастира при обителта. Очаква се митрополит Киприан да освети на 25 април и изцяло ремонтираното крило, където ще има 48 легла за гости – богомолци, зъболекарски и медицински кабинет. За този обект отново МС отпусна 3 млн лв.

По материали на „Монитор“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram