Халил Летифов, ДПС: Тунелът под Шипка да се строи паралелно с южния обходен път на Казанлък

„Трябва да се търси вариант строителството на тунела под Шипка да се изпълнява заедно с обходния път от южната страна край Казанлък“, настоява народният представител от ДПС от Старозагорски избирателен район Халил Летифов.

Той призова министъра на регионалното развитие да стартира в най-скоро време проектирането на обхода, тъй като Гроздан Караджов отговори, че проектът за обход на Казанлък и включването му към Подбалканския път го има на „идейна фаза“.

Според депутата Халил Летифов, който е зам.-председател на парламентарната комисия по транспорт и съобщения, двата проекта – пробиването на тунела и обходът от юг не бива да се реализират поетапно, както е заложено – първо тунелът, а пътят от южната страна да бъде отлаган за следващите години.

Във въпрос до регионалния министър в Народното събрание Летифов заяви:

„Надявам се, първо, че процедурите текат и че тунелът вече ще започне да се случва, но преди да започне проектирането и случването на тунела под Шипка, той беше разделен на етапи. Първият етап беше да се направи инфраструктурата в голямата си степен от Габровска страна – обходи, виадукти и така нататък. Включва ли и обхода, който е от южна страна?“.

Депутатът се интересува още от детайлите: дали обходът минава през населени места, което е неуместно – главен път да пресича две села по цялото им протежение, и дали това е включено в проекта сега: „Защото обходът на Казанлък, ако следваме където трябва да минава, за да стигне, той се движи по Подбалканския път и се включва буквално през населените места Дунавци, Шейново и около град Шипка. Този обход включва ли се в този проект или той е на последващ етап?“.

Летифов смята, че строителството на тунела под Шипка е ключов проект за района и неговите инфраструктурни подпроекти трябва да се осъществяват успоредно във времето.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram