Фондация „Васил Самарски“ ще развива създаденото от него в културата и изкуството, и ще пази светлата му памет за поколенията

Фондация на името на Васил Самарски бе официално регистрирана в навечерието на 52-рия му рожден ден на 4 ноември, който няма да се състои по обичайния почин. На 3 ноември 2021 г. неправителствената организация бе учредена в памет на Самарски, чийто живот бе прекъснат от безпощадния вирус на 19 май.

Фондацията ще се фокусира върху подкрепата на таланти от сценичните изкуства, както и осъществяване на културни проекти.

Мотото на организацията е „Паля светлината за теб“. То е почерпано от последния пост на Самарски във Фейсбук, ден преди Великден тази година, в който той написа: „ЗАЩОТО СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ИЗГАРЯ ТЪМНИНАТА!

ЗАЩОТО И В ТЪМНИНАТА СВЕТЛИНКАТА ЩЕ ПРОСВЕТНЕ ЗА ДА УСЕТИШ, ВИДИШ ИЛИ ПОЧУВСТВАШ ИСТИНАТА.

ЗАЩОТО ТОВА Е ВЕЛИКДЕНСКАТА НИ СВЕЩ НА ИСТИНАТА.

ВАЖНО Е ДА ИМА КОЙ ДА Я ЗАПАЛИ ЗА ТЕБ!

А ТАЗИ ГОДИНА ТЯ ПЛАМТЯ ИСТИНСКИ ЗА ДА ОТГОВОРИ НА МНОГО ВЪПРОСИ!

АЛЕЛУЯ!

ПРИВЕТСТВАЙТЕ СВЕТЛИНАТА!

ДА ИЗГОРИМ ТЪМНИНАТА!

АКО НЕ УСЕТИШ СВЕТЛИНАТА – СПЕШНО ПОТЪРСИ ИСТИНАТА!

ЗА УСЕТЕЛИТЕ – АЛЕЛУЯ!“

Целите на новата неправителствена организация, със седалище Казанлък, са да осъществява дейности за подпомагане и развитие на сценичните изкуства; за откриване и подпомагане на млади таланти в областта на театралното изкуство; за създаване на подходяща среда, в която да се развиват и творят хора на сценичното изкуство от всякакви възрасти; за подпомагане на различни проекти и програми в областта на образованието и изкуството; за стимулиране на свободния обмен на идеи и знания в национален и международен план; за международно сътрудничество в сферата на сценичните изкуства.

Своите цели Фондация „Васил Самарски“ ще осъществява чрез сътрудничество със сходни организации, фондации, институти, включително държавна и общинска администрация, с експерти в страната и чужбина; чрез законодателно регламентиране и популяризиране на тази дейност; чрез учредяване на стипендии и награди за учащи в средни и висши учебни заведения.

Фондацията ще се ръководи от настоятелство, определено в учредителния акт. В настоятелството са неговата сестра Славка Самарска, Мария Рашкова, Антония Драганова, Теодора Иванова, Веска Кирилова, Румяна Друмева и Иван Димов.

Васил Самарски – един от най-достойните и авторитетни граждани на град Казанлък, с изключителен принос за неговото развитие.

Със своята невероятна инициативност, безпогрешен усет и находчивост, с високата си отговорност и гражданска активност, Самарски бе приживе признат за емблематична и неповторима личност.

Завършил е Специализираното художествено училище за сценични кадри в гр. Пловдив и УНСС, София – специалност „Икономика и управление на индустрията“.

Той бе Председател на Общинския съвет в Казанлък: мандат 2003 – 2007 г. и мандат 2007 – 2011 г. По негова инициатива на 7 май 2008 г. стартира Първият електронен общински съвет в Република България. По негова инициатива бе изработена и приета от Общинския съвет Общинската програма „Живот и реализация на младите хора в община Казанлък“.                                                                        Като член на Управителния съвет на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България, Самарски е автор на редица законодателни инициативи. Автор е и на редица наредби за регионално развитие, на множество инициативи и кампании в полза на местната общност в община Казанлък.

Съавтор е на два учебника на УНСС по бизнес-планиране. Васил Самарски е дългогодишен председател на НЧ „Искра“, създател на радио „Вис виталис“, създател и пръв директор на Театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък, несменяем член на Управителния съвет на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори, член на Националната комисия за етика в електронните медии в България.

В последните две години от живота си Васил Самарски бе част от ръководния екип на БСТВ, автор и водещ на телевизионното предаване „Местно време в българските общини“, съветник в политическия кабинет на председателя на БСП в София, шеф на пресцентъра на партията.

Фондацията на името на незабравимия за много казанлъчани и хора от други градове Васил Самарски се учредява с идеята: създаденото от него в сферата на културата и изкуството да продължи да се развива и светлата му памет да бъде съхранена за поколенията.

https://www.facebook.com/VasilSamarski/?ref=pages_you_manage

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram