Три дървета по-малко в Казанлък

С още три намаляха дърветата в Казанлък. Нещадяща сеч е извършена върху растения намиращи се пред Поликлиниката. Причината за тяхното отсичане към този момент не е ясна. Две от дърветата се намират между бутка за вестници, а третото е разположено на паркинга пред здравното заведение. И трите отрязани растения се намират в близост до спирката на градският транспорт.

Не за пръв път в Казанлък се извършва подобна нелогична сеч и то по толкова нескопосан начин.

Редно е да се отбележи, че с подобни темпове Казанлък ще остане без зеленина, която да дава сянка, да пречиства въздуха и да скрива грозните постройки в града.

През летните дни дървета с добре развита корона охлаждат не само през деня, но и през нощта, защото блокират радиационното излъчване преди да е достигнало до асфалта и бетона. Без дървета, нагретият през деня асфалт излъчва топлина цяла нощ.

Експерти споделят, че отстраняването на повече от 20% от живите клони на дърветата е много опасно за тях, отрезите над 5 см също. Резитбата при повечето дървета трябва да се извършва през периода на покой (късна есен, зимата или ранна пролет) – също често срещана грешка от страна на екипите, поддържащите зелените системи в градовете. Масовата практика – „обезглавяване“ на дървета, което стимулира образуване на множество млади леторасти, е изключително вредно и опасно. От една страна, животът на дървото се скъсява значително, от друга – през големите отрези могат да влязат много болести и патогени, от трета – се образуват множество млади леторасти, които не са добре прикрепени към стъблото и лесно се чупят.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram