Тео: Колкото по-умни стават машините, толкова по-глупави стават хората

Големият казанлъшки будител и световноизвестен физик Теодосий Теодосиев разказва пред онлайн изданието egoist.bg за конспирациите, морала и инверсията на ценности днес.

Иска ми се да си поговорим за конспирациите, защото тяхната противоположност е образованието. Знанието. Нещо, на което Вие сте посветили живота си. A и хората са в паника. Конспирациите не са новост, но с въвеждането на технологиите се разпространяват със светкавична скорост. Моля Ви, споделете ни мнението си?

Хората просто не знаят достатъчно физика. Всички тези, т. нар. чудеса, са незнание на физика.

Пример:

В София, на Централна гара един човек взел миливолтметър, свързал го с една цинкова и една медна плоча, хората си слагат ръцете и измерва „биополето им“. Взема им по 2лв на човек. Е, хващам мокрия парцал на чистачката, слагам го на плочите и стрелката подскача до края. Парцалът явно има огромно биополе?!?!

От какво е направен човек? Кръв, лиги и сополи. Или 90% сме вода- електролит. Ако ръцете са потни и човек ги постави на плочите се получава галваничен елемент и колкото повече му се потят ръцете, и е по-млад толкова по-силно биополе ще покаже измервателя. Никакво био поле няма тук обаче, а чисто незнание на физика.

Хората днес са уж атеисти, но вярват в чудеса! Включително в икономически чудеса. Ще възстановим икономиката, без да работим! Няма безплатни банички. Ако не работим, па било то и да сме най-добрите, няма кой да ни даде банички. Аз съм човек прагматик, човек на точните науки. И вярвам на експеримента, но все пак ако трябва да съм конкретен:

Да вземем теорията за самолетите и отровите, които разпръскват. Значи, някакъв самолет лети на 12 000 м височина. Горе въздухът е извънредно чист и когато частиците от изгорелите газове попаднат в една пренаситена пара, веднага около тях се кондензира вода и се получава капка или съвкупността им – мъгла. И това зад самолетите са именно тези облаци образувани от инверсните следи на самолетите. Такива следи в пространствата с пренаситена пара оставят абсолютно всички самолети с работещи двигатели независимо от това, кой им е собственикът и кой ги пилотира. Чиста физика.

Никой идиот няма да тръгне да пуска отрова от 12 000 м. височина, ветровете да я разпръскват на хиляди квадратни километри за да може в крайна сметка от 1 гр. да достигне до земята по-малко от молекула на кубически метър и да си мисли, че това ще зарази някого.

В 1 кубически метър градски въздух има между 10 000 до 100 000 болестотворни бактерии. Това е там, където хората са на гъсто. В кубичен метър планински въздух има 1-2. Ами бягайте на чисто, както Лукашенко каза. На село, на тракторите няма коронавирус. Абсолютно вярно!

Крайният резултат – Беларус нямаха извънредно положение, не си затвориха училищата, не спряха дори футболното си първенство и имат точно толкова заразени, колкото в Румъния, която взе всички тези мерки.

Съвременната медицина познава над 40 000 болести, от които за едва 10 000 има лечение. За останалите – не. Тя не е всесилна. От всеки 4 болести, за 3 няма лек и човечеството е живяло с тях в продължение на милиони години. И бидейки свикнали с тези 30 000 болести, да свикнем с още една не би променило нещата.

Лично моето мнение е, че трябва да се разчита на естествен имунитет и жените да раждат повече деца.

Преди време бях в Америка на гости на Петко Динев, моят първи златен медалист. Тогава беше се вдигнала там голяма шумотевица за това, че някакво семейство, Свидетели на Йехова, не си пускат децата на лекар, не дават да им се прелива кръв и т.н. Дете от такова семейство умира и веднага всякакви защитници на правата на човека се втурват да съдят семейството, за това, че не са завели детето си на лекар, като причина за смъртта. Но т.нар. правозащитници загубиха делото. Американската правораздавателна система е категорична – когато става въпрос за религия не можем да се намесваме. Загубили са детето си и точка. Въпросът е “Тъпи ли са американците?”, както повечето твърдят? Не. Не са тъпи. Още доста години преди коронавируса да дойде бях казал, че ако дойде епидемия, която поразява хората масово, познайте кои имат шанс да оцелеят? Тези, които никога не са ходили на лекар. Тези със здрав имунитет срещу всичко.

Друга конспиративна теория, която всява страх в хората е възможността новата високотехнологична 5G мрежа да навреди на здравето им. За възможни резултати от действието й се спрягат – рак и други болести.  Възможно ли този интервала между 2.4GHz и 5GHz да навреди на човешкото здраве, да увреди човешката клетка?

Когато една антена излъчва, интензивността намалява с квадрата на разстоянието. Значи на 100 пъти по-голямо разстояние, 10 000 пъти по-малка интензивност има. Това работи като микровълнова фурна. Трябва да усетиш. Ако си вкараш ръката в микровълновата фурна, започваш да усещаш нагорещяване. Щом не усещаш нагорещяване, значи няма проблем. Ако от температурата се получава рак, значи африканците до един трябваше да са болни от рак. Категорично това не може да има нищо общо с рака.

А с друга болест?

Не! Тук имаме т.нар скин ефект. Повърхностен ефект. Колкото по-високочестотно е лъчението, толкова по-малко то прониква във вътрешността на проводниците. Досегашните мрежи са по-нискочестотни и лъчението им прониква на по-голяма дълбочина в човешкото тяло, за тях обаче не се вдига шумотевица. Според мен в случая мотивацията за разпространяването на страхове е форма на нелоялна конкуренция. Така че, това са поредните градски легенди, които се разпространяват от хора, които не знаят физика.

Та, това са глупости, може да се търси и ноцебо ефект. Обратен на плацебо, а именно човек да се разболее без да е бил болен. На психическа основа.

Технологиите навлизат бързо в живота ни, а хората вместо да са будни участници в процеса като страна по случая, изпадат в страхове, които ги спират да обърнат внимание на ползите, на използването. На личните им данни и пр. Писали сме вече за това как в Канада бе изграден един умен град изцяло с технологии от ново поколение и 5G свързаност. Управлението е разделено на 3 сектора – администрация, която контролира на ниво държава, частен бизнес, който доставя технологичните решения и гражданско общество, формирано в т.нар. граждански тръст. Ако някой реши да поиска достъп до лични данни, то молбата му се разглежда от въпросния граждански тръст, който взима решение. И това е само една от функции на гражданската организация, на хора и специалисти с всякакви професии. Как виждате вие това развитие на 6-тата технологична революция?

Първото, за което мисля е, че колкото по-умни стават машините, толкова по-глупави стават хората. В момента, в нашата математическа гимназия, 2/3 от учениците в 9-ти клас не могат да смятат дроби. Математическа гимназия! Няма изобщо смисъл да споменавам какво се случва с обикновените училища. Функционална неграмотност! Хората не четат! Има специалисти, които са доказали, че едно дете, новородено, има повече живи мозъчни клетки от един професор академик. Ако тези клетки са свързани помежду си със синапси, ако има връзка между тях, те оцеляват. Ако не – организмът просто се освобождава от тях, например посредством заместваща съединителна тъкан. Така че, всяко дете има колосални възможности, които могат да бъдат реализирани.

И ПЪРВО трябва да има изграждане на Понятиен апарат. Първо! Как? Детето да се научи да чете колкото се може по-рано. И до 9-ти клас трябва да е прочело поне 1000 книги с по 600 страници всяка. Да натрупа понятиен апарат. Да знае значенията на думите. Като учител, мога да потвърдя. Аз съм на стари години млад татко. Та, моята Йоанна когато беше във втори клас и една голяма Йоана, която по същото време беше в 12-ти клас имаха абсолютно един и същи проблем: „Не разбирам условието на задачата“. Значи децата не знаят значението на думите. Не може един мозък, който не знае значението на думите да направи някакво велико откритие или пък да работи със съвременна техника. Трябва да има понятиен апарат.

Владимир Дал, в средата на 19-ти век, пише речник на великоруския език, който съдържа 250 000 думи. Това е имперски език. Държава с много заемки от народи, които е владяла. Сега трябва да са половин милион думи вече. Английският, още по-голяма империя, над 60-милиона квадратни километра, където слънцето никога не залязва, в пълният си състав са около 600-хиляди думи. Е!

По американския стандарт, за да получи един ученик диплома за средно образование high school diploma трябва да знае значението на 80 000 думи от литературния език на държавата. И всяка година, когато се дипломират гимназистите, минават през изпит, където компютър разбърква добре тези думи и вади представителна извадка от често употребявани, умерено употребявани, по-рядко и най-рядко. И само, ако ученикът успее да обясни значението на достатъчен брой от тези категории казват, че той борави с около 80 000 следователно може да му се признае за средно образование. Ако не знае, не става за средно образование.

Една моя позната, журналист, ми каза, че е завършила средното си образование в английска гимназия, където е имала съученици, също дипломирали се, без да знаят значението и на 1000 думи на английски. А по американския стандарт, трябва да се знаят 80-хиляди. Та, понятиен апарат и след това да можеш да правиш връзки между понятията.

Живеем в епоха на 6-та научно-техническа революция и навлизаме дори в 7-мата с работата по изкуствен интелект. При предни подобни периоди на развитие мечтата на човечеството е била да се освободи от тежкия физически труд. Благодарение на усилията на Свети Хенри Форд, Св. Ото, Св. Дизел, Св. братята Райт и Св. Никола Тесла, който изобретява асинхронният електродвигател и променливо-токовите разпределителни мрежи, живеем в епоха на безпрецедентно масово производство.

Плеяда от светли умове оказали много по-голямо влияние върху начина на живот на хората, отколкото всякакви политици, идейни илюзионисти, военни и пр. – създатели на социални катаклизми.

Съвременният човек използва твърде много патерици. Пълна промяна! Някой се родил грозен, с криви зъби, дебел, дефектен, но благодарение на майстори хирурзи и специалисти подлежи на пълна промяна. И, взимаш си красива жена, а тя ти ражда грозни деца.

Лошото обаче е, че има и патерици за интелект. Вече нито един жив шахматист не може да победи компютъра. Шахматната програма. Нито един. И затова вече не е интересно. Навремето беше голяма сензация, а сега просто никой не се вълнува от това, защото машината е по-добра от човека. И всеки, на който му бъде имплантирано достатъчно малко предавателно устройство свързано през Интернет с компютър, може да стане световен шампион, дори и без да знае правилата на играта изобщо.

Днес хората си мислят, че като могат да боравят с дистанционното на телевизора са много умни.

Преди 6-хиляди години, халадейските астрономи, въоръжени само с отвеси, канапчета и ъгломери са предсказвали лунни и слънчеви затъмнения с точност до няколко часа. Ако сега оставим човек, който се пише за много интелигентен, на самотен остров, където има само канап, ъгломер и отвес, без интернет, без компютри без калкулатори дали ще успее. Но се мислим за много умни, без да познаваме основите.

Та, това, че човек може да ползва нещо направено от други хора, които са били наистина много умни, не означава, че има голям коефициент на интелигентност. Той е само консуматор на чужда интелектуална собственост.

Много хора се страхуват, че един ден компютъра и машините могат да завладеят света, но не е опасен компютъра, а човека, който го програмира. Така, че тук има една морална дилема или по-точно относно морала на тези, които залагат програмите.

Към образователната система и човечеството най-голямото предизвикателство в момента е в морален план. Днес човечеството е по-зле отколкото в средновековието. Според мен един от най-светлите моменти в историята ни е именно средновековието, когато хората са били много по-духовни, много по-възвишени. Например те са знаели, че при взаимодействието между мъжа и жената лично Господ взима участие. Представяш ли си какво вълнение, какво чувство са изпитвали при любовно действие, знаейки че лично Господ е с тях. А сега Радой Ралин добре го описва: Няма вече лунни нощи, няма вече бурни страсти, секса стана като „Здрасти“.

Това е пропадане на духовно ниво. И от тук нататък за морала на света и истината относно „Ще оцелеем или няма да оцелеем?“. Има футуролози, които се делят на оптимисти и песимисти. Според песимистите човечеството всеки момент може да се изтрепе. Вярно ли е? Да! Аз си пазя от комунистическо време един брой на вестник Работническо дело, в който пише „Ние сме много по-добри от американците.“ Защо? Защото американците имат ядрени бомби да унищожат само 4000 пъти живота на Земята, а ние имаме 12 000 пъти. Вижте колко сме добри. Кои сме ние – ние заедно с СССР. И тези оръжия са съкратени на половина в момента. Голяма утеха, нали? Няма да са 4000 пъти, а 2000 пъти, когато на живота еднократно унищожение му е достатъчно.

Тук става дума за елементарен инстинкт за оцеляване и самосъхранение на човечеството. Човекът като вид трябва да прояви малко егоизъм. Да оцелее или да не оцелее. Или ще прояви мазохизъм и ще се самоунищожи. В момента следваме точно мазохистичната линия. И аз това не мога да приема. Човечеството като цяло да се държи като някакъв гигант-мазохист, който се самоубива.

Алчността ли ни доведе до тук?

Преситеността. Пренаситеният човек в крайния си стадий е мазохист. Липсата на глад. Затова част от моята система е да подготвям шампионите в кучешки условия. Най-добрите деца, златните медалисти на България…

Светът е пренаситен. Вземете за пример римляните. В началото като спартанци са ставали рано да играят гимнастика, да тренират бойни умения, а в края на империята яде, яде и накрая си бърка с перо в гърлото, за да повърне и да продължи да яде.

Американски боди артист излиза на сцената, гол. Овации! Ура. Той с един крив нож си хваща гениталиите, отрязва ги и ги хвърля към публиката. Това бил неговия жест към всички жени. И това се счита за велико! Явна алегория на съвременното уж високоцивилизовано общество!

Това е началото на края. Началото на края на цивилизацията. Ефектът в момента – най-голям коефициент на интелигентност показват децата в Хонг Конг. Ние бяхме на олимпиада в Тайпе – буржоазен Китай. Там имаше една рускиня, която преподава руска филология в местния университет и разказа нещо, което я е потресло. Имала двама студенти, момче и момиче, които са били влюбени. Обаче, първо трябва да завършат университет, после да вземат докторска степен, трето трябва да направят post doc, след което да си намерят хубава работа и чак тогава да правят любовна програма. За да не им изтича енергията в любовната програма. Десет години и половина двамата стоят девствени. Десет години и половина чакат за първата брачна нощ. Това са китайците.

Няма китайска подлост. Има въздържание. Отлагане на удоволствието. И да стане още по-голямо, когато е правилното време за отдаване.

Най-силните икономики започват с железни ред и дисциплина в училище. Пример тук е и Германия. Най-честните учители и най-дисциплинираните ученици в цяла Европа. Победена, съсипана страна, изплатила колосални репарации в трилиони на победителите. И железопътните релси са били изнесени от държавата след войната. Ще ги правят селяни. Крайният резултат – най-развитата икономика в Европа. Търпение, труд и желязна дисциплина.

Сега много се говори дали онлайн може да е всичко. Не. Не може. По едно време имаше предложение вместо звънец да се пускат мелодии от поп-музиката. Категорично съм против. Защо? Това просто настройва за дискотека, а не за училище. Не е едно и също да си прочетеш молитвата в дискотеката или в църквата. Има атмосфера, има ритуалност, гаранти за успешна дейност. За всяка дейност трябва да има ритуал за настройка и съответната атмосфера…

Източник: egoist.bg
Снимка: https://www.bia-bg.com/


Последвайте PRESSTV вече и в Telegram