Теньо Попминчев ще е първият персонаж в продължението на „Формулата на Тео“

„Следващият месец заминаваме със снимачния екип за Виена, където започват снимките на втората част на филма „Формулата на Тео“. Там моят ученик Теньо Попминчев ръководи лаборатория и ще е първият от последователите ми, който ще бъде заснет“, разкри популярният на цялата планета казанлъшки учител по физика Теодосий Теодосиев -ТЕО, създаващ от години гениални учени, работещи днес по цял свят.

Теньо Попминчев е професор по физика. Той е почетен гражданин на родния свен

Първите си знания в областта на физиката проф. Попминчев добива в школата по физика на Теодосий Теодосиев. Там научил, че ако искаш да станеш Микеланджело в своята област, трябва да работиш поне 7 години и 10 хил. Часа. „Школата ти дава знанията, за да си на световно ниво, единственото ограничение е колко богато е твоето въображение“, коментира професорът.

По-късно той продължава образованието си в Америка. През 2009 г. Попминчев и екипът му стигат до революционен пробив, съизмерим с първата снимка, направена с рентген – създали рентгенов лазер – нещо, което учените опитват от десетилетия и в миналото се е случвало чрез детониране на ядрено оръжие.

Днес Попминчев „се разкъсва“ между двете лаборатории, които ръководи – във Виена и в Сащ.

Другият герой в продължението на „Формулата на ТЕО“ ще е Екатерина Найденова, златна медалистка още като тийнейджър в световна олимпиада по физика, също казанлъчанка. Тя също лети всяка седмица между екипите си – единият в Япония, другият в САЩ.

Колко още от учениците на ТЕО – все световни умове, ще се включат в лентата все още е въпрос на организация, заради ангажиментите им в различни държави.

„Формулата на Тео“ е филм на режисьора Николай Василев (и той казанлъчанин), който разказва за учителя по физика от Казанлък Теодосий Теодосиев. Премиерата му излезе преди три години, а още с първата си поява на екран, филмът привлече огромен зрителски интерес. Лентата бе прожектирана в цялата страна при пълни зали, имаше гастро и в чужбина.

Главният герой на филма ТЕО е създал стотици талантливи физици и личности. Негови ученици обират медалите на олимпиади, а университети като Харвард и Принстън се състезават за тях. Неслучайно наричат Теодосий Теодосиев „златният физик на България“.

Интересът към филма провокира режисьора му да замисли и негова втора част, в която да бъдат показани и учениците на ТЕО, успели хора в световен мащаб.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram