Теменужка Папазова: Добротата се разпространява дифузно

На другата страна на ковид кризата – тази, която провокира емпатия и добротворчество, е посветила поста си във Фейсбук казанлъчанката Теменужка Папазова. Тя е проектант, собственик на фирма, бивш общински съветник, общественик. Наскоро Папазова инициира акция в подкрепа на семейство в нужда, която „заразила“ десетки други хора с желанието да дарят. Своите впечатления и вълнение Теменужка Папазова изрази така:

„Скъпи фейсбук приятели! Една от последиците на корона вируса, която тепърва ще се изследва е очевидно дифузното разпространение на доброта и съпричастност към бедните и нуждаещи се хора. Останах изумена от бурната реакция на моя пост за таблети на три дечица. Получи се нещо като „предай нататък“, без да съм го планирала.

Откликнаха много приятели и все на лични, без да парадират с имената си. Накратко се случи следното: събраха се достатъчно таблети и малък лаптоп за децата. Добра леличка от София им изпрати чисто нов телефон, шоколади и им приведе малка сума на личната сметка на майката. Приятел от Казанлък се развълнува много и за две минути реши да подари детско обзавеждане почти ново. За минути събрахме бригада „Нов дом“, в която се включиха освен нашите деца и техните партньори още 5-ма младежи. Приятел със строителна фирма изпрати камионче да натоварим мебелите. Пет часа се влачиха мебели по стълбищата на двата блока/ в единия не работеше и асансьора/, после се изхвърляха стари мебели, и се сглобиха новите. В апартамента добрите случки тепърва ще продължават.

Таблетите, лаптопа и телефона вече са изчистени, преинсталирани и сме им пуснали и предплатили интернет за една година. От вчера двете дечица вече почнаха от вкъщи обучението, остана малкото да се справи с помощта на дъщеря ми, която разделя времето между работа, своето дете и тези деца. Всеки, запознат с онлайн обучението знае, че изобщо не е лесно, особено за малките ученици.

Да не пропусна да кажа, че две от децата показват математически заложби, които имат изцяло без чужда помощ. Благодарение на дъщерята на този приятел децата ще посетят психолог другата седмица, защото са станали свидетели на смъртта на баба си наскоро. След това мисля да приключим с помощта за това семейство, защото всичко трябва да се дозира и те трябва да съумеят да се справят сами. Ще следим само как се справя майката и можем да запишем децата на някаква математическа школа или кръжок.

Засега имена няма да споменавам имената на добротворците, защото хората, които се включват постоянно се увеличават. Тъй като продължават да ми пишат хора с желание за помощ, ще препоръчам за помощ друга жена с дете в доста затруднено положение и много сложна история, която ще разкажа по-нататък.

Учителка от Казанлък ми писа с желание също да предплати интернет на детенце в нужда или да помогне с лаптоп. Приятели от Великобритания ще подпомогнат финансово също двете майки.

Тези дни ми правят неприятно впечатление обаче снимки с подаващи и поемащи пакети храна или подъръци хора. Едните се снимат как даряват, а другите принудени да бъдат заснети как им се дава. Също така фондация разпространи тези дни снимки на дете, което лакомо яде хляб и кренвирш. Това за мен е недопустимо. Историята наистина беше потресаваща и всеки може да си я представи. Но да унижаваш дете и да го снимаш как яде, това не е изобщо проява на благородство. Нека пазим достойнството на хората, които подпомагаме, защото достойнството не е право пропорционално на финансовото благополучие. Това като математик го казвам.

Пожелавам на всички благословени, изпълнени с дух и топлина коледни и новогодишни празници! Нека и най-малките и скромни домове бъдат огрени от нашата любов и внимание, защото всички деца по света заслужават шанс за израстване.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram