С тържествена меса от Вивалди чествахме 50 години на Хор „Петко Стайнов“

На рождения ден на патрона си Смесен хор „Петко Стайнов“ отбеляза половинвековно успешно съществуване. В Художествена галерия – Казанлък прозвуча в изпълнение на хора „Глория“ – тържествена меса от Антонио Вивалди. Стотици казанлъчани се насладиха на бароковото произведение и аплодираха хористите и вещото им дирижиране от маестро Младен Станев.

Хорът е създаден през 1972 г. от неповторимата диригентка Петя Павлович, с напътствието и доверието на самия акад. Петко Стайнов. След смъртта му хористите го избират за патрон на състава.

Хорът е част от единствената хорова школа у нас – тази при Народно читалище „Искра – 1860“ в Казанлък. Имала някога хористи на всякаква възраст, формирали отделни хорове – детски, пионерски, дамски, смесен.

От 2004 г. хорът е дирижиран от Младен Станев и дори в пандемичните времена завоюва медали от различни кътчета по света, като спази традицията да носи отличия отвсякъде, където се яви.

Сред диригентите, които са работили със състава са Ваня Монева, Нели Трошева, Киркор Тютюнджиян.

В юбилейния концерт участие взе Симфоничен оркестър – Габрово и гост-изпълнители от Старозагорската опера.

Честването на юбилея на хора бе в първата вечер от възстановените Петкостайнови музикални празници в Казанлък след двегодишно отсъствие. За пета година в събота и неделя ще се проведе в Казанлък и Националният хоров фестивал.

Хоровият юбилей почетоха с присъствие Петко Стайнов-внук и митрополит Киприан, известен с изкусното си дирижиране.  

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram