Спектакълът, посветен на Самарски, бе игран в Кукления театър в Пловдив

Представлението в памет на Васил Самарски „Паля светлина за теб“ на дипломантите от Националната гимназия за сценични и екранни кадри бе игран снощи на сцената на Държавния куклен театър в Пловдив. Неговата премиера бе в Казанлък на 28 април на сцената на НЧ „Искра“ по покана на Фондация „Васил Самарски“.

Спектакълът е дипломна работа на 12 б от училището, а сюжетът му е вдъхновен от последните думи на Васил Самарски, написани в пост преди Великден миналата година и дни преди безпощадният ковид да покоси живота му на 19 май 2021 г. само на 51 години.

Самарски е възпитаник на това училище, завършва го през 1988 г. На представлението снощи сред публиката бяха негови съученици, които споделиха в социалната мрежа:

„Благодарим за поканата и удоволствието да се върнем в духа на театъра с изразните средства на пантомимата. Сигурни сме, че Васко беше на първия ред и на сцената едновременно, както винаги. Благодарности на младите бъдещи актьори от името на целия клас на Васко Самарски!“

Заглавието на спектакъла е заимствано от мотото на Фондацията – „Паля светлина за теб“. В синтезиран вид спектакълът на абитуриентите от 12 б клас на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства /НГСЕИ/ в Пловдив „Паля светлина за теб“ е пиетет към светлината – символ на надеждата. Спектакълът е авторски на 12-те момичета и момчета.

Експериментираме с нашите умения, с нашето въображение. Спектакълът е главно пантомима, но има и драматични елементи, както и детайли от кукления театър. В него претворяваме търсенето на надеждата, тъй като хората индивидуално се опитват да я откриват под различна форма, но все пак накрая има едно общо докосване до нея“, споделят 12-те абитуриенти“, споделиха младите хора.

Техни ръководители са Горан Биркадзе и Димитър Атанасов-Шърата.

Васил Самарски бе председател на най-голямото читалище у нас в продължение на 25 г. и към този момент е най-дълго пребивавалият на тази позиция в духовното огнище на Казанлък.

Една от дейностите на Фондация „Васил Самарски“ е създаване на условия и възможности за растеж на млади творци, затова и Настоятелството й даде шанс на талантливите абитуриенти от  Националното училище да се представят пред казанлъшката публика. В Държавния куклен театър в Пловдив бе второто представяне на спектакъл.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram