Социалисти: Атанас Пъдев обезкърви БСП в Павел баня. Стягаме редиците отново

Бившият председател на социалистите в Павелбанско заклеймявал несъгласните с него другари като пишел по вратите им с червена боя „предател“

Директни обвинения в присвояване на партийни средства отправят социалисти от Павелбанско срещу бившия председател на БСП там Атанас Пъдев. Той хвърли партийния си билет в края на септември, когато шестима червени депутати напуснаха парламентарната група на левицата, а петима от тях и партията. Според Пъдев напускането му се дължало на „тоталното разминаване с водената от ръководството на БСП политика“.

Новината за излизането на Атанас Пъдев от редиците на партията е посрещната с голяма радост масово от социалистите в района, за което свидетелстват постове в социалните мрежи, а днес и техни откровени разкази за безчинствата на експредседателя им.  

На проведена среща с актива на БСП от община Павел баня, инициирана от „Позитано“ 20 след напускането Пъдев, се отзовават представители на 13-те населени места.

Членовете на основни партийни организации /ОПО/ разказват пред пратениците на партийната централа за десетки неприкрити безобразия на Пъдев, сред тях липсата на офис, въпреки осигуреното партийно финансиране преди 7 години за закупуването на сграда. Оправданието за нереализираната покупка на Пъдев е, че парите ги давал за наем, споделят социалистите.

Общинският съвет не е свикван от Пъдев партийците не помнят точно откога. На конференцията той посочвал кой да присъства без да се съобразява с издигнатите от ОПО делегати, като персонално звънял по телефона на председателите с императивна поръка за присъствие на удобни само на него членове. В селищата, където председателят на ОПО не е бил „негов човек“, Пъдев не зачитал за нищо и не контактувал с него.

Списъците с партийните членове за прекия вътрешнопартиен избор изготвял сам, в него включвал тези, които преценявал, а на останалите обявявал, че са изключени. Няма документи за такива решения за изключване, твърдят социалистите от Павелбанско, никой партиен орган не се е произнасял. На всеки неудобен Пъдев казвал, че е изключен от партията. Това довело до големи лични разочарования, защото всеки, дръзнал да бъде опозиция, бил заплашван. Бившият общински председател Пъдев стигнал дотам да „поръчва“ опозиционерите си като в мафиотски филм – на входните врати на домовете на социалисти-критикари било изписвано с големи червени букви „предател“, оплакват се открито партийците.

Своеволията на Пъдев се разпростирали върху партийната каса, за чието състояние никога пред никого не се отчитал. За постъпващата партийна субсидия и нейното разходване знаел само експредседателят, нито един социалист от района не е бил информиран за състоянието на финансите и тяхното харчене. Част от членовете на партията в знак на несъгласие спрели да плащат членския внос заради съмнения за злоупотреби, други социалисти прехвърлили членството си в ОПО-та други общини.

На проведените последни три вида национални избори Пъдев не бил плащал на застъпниците в секционните избирателни комисии /СИК/. Той заставял председателите на основни партийни организации да плащат от членския внас на застъпниците с уговорката, че после ще възстанови от партийната каса парите, но това не се случвало.

По време на прекия вот за председател на БСП, Атанас Пъдев извършил десетки драстични нарушения, разказват застъпници, присъствали на произвола. Заключено останало помещението, където трябвало да бъде позиционирана Общинската избирателна комисия /ОИК/, а членовете й прекарали изборния ден по домовете си. Пъдев сам бил шофьор на автомобила, превозващ едната от двете подвижни секции, което е погазване на изборните правила, тъй като той в този ден бил в качеството на председател на ОИК.

Десетки социалисти чак пред урната открили, че не съществуват в изборните списъци, но пък в тях присъствало голямо количество починали партийни членове, разказаха потресени застъпници от Павелбанско.

Сам Пъдев посочил пред регионална медия през 2016 г., че общинската организация в павелбанско е намаляла за година с 54 човека. Сред тях имало преминали в редиците на АБВ, самоизключили се и починали. През пролетта на 2016 г. в БСП в района социалистите били 234. Сред тях и такива, които се канели да напуснат, несъгласни с едноличните решения и водената политика на Пъдев, пише още медията. Само в село Горно Сахране разочаровани били шестима, в Павел баня – около десетина.

През същата 2016 г., пише местното регионално електронно издание, Атанас Пъдев е бил пълномощник на ДПС, по време на повторното преброяване на бюлетините за кмет в общината, поискано от загубилия кандидат. На Пъдев било издадено пълномощно с дата 1 ноември 2015 г. да представлява ДПС „при извършване на повторното броене на бюлетините от проведения втори тур на изборите за кмет на община Павел баня от 1.11.2015г., разпоредено с определение на съда от 18.11.2015г.“. БСП и ДПС в павелбанско по това време са нямали официално подписано споразумение за взаимодействие, потвърждават пред медията самият Пъдев.

Социалисти от района споделили пред журналисти, че поведението на бесепаря в общинския съвет на Павел баня показвало обратното – че има тайно съглашателство между двете партии и то по много поводи, което не се приемало с одобрение от членската маса на левицата. Още тогава станало ясно, че заради тайните игри на Пъдев с депесарите, социалисти напускали структурите по места.

На Пъдев се приписва официално и бламирането на общинския бюджет на Павел баня преди няколко години, заради което бившият кмет на общината Станимир Радевски се принудил да напиша отворено писмо до тогавашния председател на столетницата Михаил Миков.

Краткият престой на Пъдев в парламента като депутат през 2013-2014 г. оставил горчиви спомени за кадруването му в Старозагорска област, за което говорят медийни публикации, а най-фрапиращият пример е ротацията на шефовете на старозагорското ВиК, в полза на близък негов приятел и съгражданин от Павел баня.

Днес хората виждат надежда в напускането на партията от Атанас Пъдев, споделят самите те. Започва процес на консолидация и завръщане в партията на прокудени от вече екссоциалиста, превърнал се в дерибей в региона.

След срещата на актива на БСП в Павелбанско с представителите на „Позитано“ става ясно, че до една седмица ще бъде уточнен точният състав на организацията и ще се преценява дали да бъде предложено на Националния съвет на БСП провеждането на пълен цикъл отчети и избори или да се проведат нови събрания, които да излъчат делегати за конференция за изберането на нов председател, нов делегат на конгреса и представител в Областния съвет.

„Работеше за всички други, в това число за ДПС, но не и за партията. Беше превърнал БСП в собствена фирма“, разказват членовете на БСП-Павел баня.

„Радваме се, че този човек напусна партията, защото в Павел баня сме обект на подигравки и никой не ни вярва. Единствената цел на Пъдев беше личната му реализация. Не смеехме да се оплакваме, защото ставахме обект на тормоз от Пъдев“, откровеничат хората, днес вече мотивирани да си възстановят структурата.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram