След 26 века заровиха за втори път най-миниатюрната гробница

Месец преди началото на тазгодишните Тракийски празници в Казанлък, гробницата край село Розово е зарината. Тя беше проучена през есента на 2018 г., а разкопките трябваше да продължат и през септември 2019 г. Гробницата е най-миниатюрната, намирана досега – диаметърът на камерата й е едва 2,16 м. Предполага се, че датира от 3 век пр. Хр.

С днешна дата очевидно община Казанлък се е отказала не само от проучването, но и от социализирането й, макар че преди две години заявките и тя да започне да посреща туристи, както останалите в Долината на тракийските царе, изглеждаха напълно истински.

Още през 2010 г. тя е била разкрита от иманяри, като голяма част от нея е била унищожена при опитите им да я ограбят.

Едва през 2018 г., когато е разкопана от археолозите под ръководството на проф. Нихризов, в нея бяха открити разхвърляни череп и човешки останки. Експедицията беше финансирана от Исторически музей „Искра“,който успя да осигури необходимите средства за извършване на спасителните разкопки.

Предполага се, че гробното съоръжение датира от III век пр. Хр. То е от елинистическата епоха и е от типа на известната Казанлъшка гробница, но за разлика от нея, няма стенописи. Освен това, за разлика от нея, е изпълнена с глина между тухлите, а не с хоросан.

Това е втората най-добре запазена куполна гробница, след Казанлъшката.

Историческият паметник е заравен втори път, хиляди години по-късно след посипването му с пръст на погребалния ритуал, където прекарва 26 века. Може би община Казанлък е решила, че не си струва да инвестира в този археологически обект от Долината на розите.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram