Скоро решават за „Дънди Прешъс Металс“

До две седмици се очаква развитие по темата с разрешителното на „Дънди Прешъс Металс“

Подписката в подкрепа на забраната за извършване на проучвателни дейности и добив на полезни изкопаеми в района на Сърнена Средна гора продължава. Хиляди жители на общините в областите Стара Загора и Пловдив са се подписали под документа, който бе иницииран от страна на новоучредената Гражданска инициатива „България за Сърнена Средна гора“. Това заяви пред Радио Стара Загора председателят на сдружението – Христо Енков, кмет на Община Брезово.

Повод за учредяването на инициативата стана разрешителното, издадено от Министерството на енергетиката, за извършването на проучвателни дейности от компанията „Дънди Прешъс“ в местността „Свети Никола“, която обхваща 155кв. км. в 5 общини – Стара Загора, Казанлък, Павел баня, Братя Даскалови и Брезово. Въпреки заявения отказ от страна на инвеститора, към момента няма издадена заповед за прекратяване на разрешителното за проучване.

„Петте общини излязохме с декларация, в която се обявихме срещу тези планирани дейности. Тя трябваше да бъде предадена от областния управител на Стара Загора Гергана Микова на министър Теменужка Петкова, но това като че ли не е станало“, коментира Христо Енков.

БНР Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram