Самарски към примата Мария Стоянова: Зная, че ще бъдеш солистка в хора на ангелите

С примата на Казанлъшкия музикален театър Мария Стоянова се прости председателят на Народно читалище „Искра-1860“ Васил Самарски. Актрисата напусна този свят вчера на 82-годишна възраст, след като отдаде на сцената 66 години от яркия си живот. Четвърт век от него заедно със Самарски – на сцената, в настоятелството на читалището и в театър „Любомир Кабакчиев“, чийто създател и пръв директор е Самарски, а Мария Стоянова бе сред актьорите-основатели.

В прощалното си послание във Фейсбук Васил Самарски сподели, че кончината на примата е освен осезателна загуба за културната общност и много лична за него самия:

„Отиде си Мария Стоянова – Кралицата на оперетата и майка на казанлъшкия театър.

Сбогом, приятелко. С теб вървяхме 25 години по пътя на живота, силно свързани с любимата „Искра“. Успяхме и на сцената да поиграем – ти Богинята-Майка, аз – синът на Севт III.

В този спектакъл научихме, че животът на земята е частица от вечността на душите ни.

Днес плача за невероятните спомени, които имам с теб и празнувам твоята свобода.

Благодаря ти за безрезервната подкрепа и за обичта ти към мен и хората. Търсеше винаги справедливост и беше готова на всичко за любимата си публика, която те обожаваше.

Аплодисменти в последния ти земен път!

Зная, че ще бъдеш солистка в хора на ангелите.

Обичам те! С Богом!“

Примата на Казанлъшката оперета и театър си отиде след дълго боледуване в годината, в която читалище „Искра“ навършва 160 години, но остави цяла вселена от незабравимо сценично присъствие. Тя претвори едни от най-ярките образи в оперетната класика -Хана Главари от „Веселата вдовица” на Лехар, Нанси от операта „Марта” на Флотов, Силва в „Царицата на Чардаша”, Катрин в Мадам Сан Жен – в  оперетата на Парашкев Хаджиев, Графиня Марица от едноименната оперета на Калман, Елена от „Хубавата Елена” на Офенбах и много други.

Отдадена на обществената и родополезна дейност, Мария Стоянова бе и общински съветник в първия демократично избран общински съвет в мандат 1991-1995год. Бе активен читалищен деец, член на Настоятелството на НЧ „Искра-1860“, няколко поредни мандата, винаги подкрепяща творците, с особена грижа за младите. Достолепната Мария Стоянова бе обединител на няколко поколения казанлъчани.

На снимката горе: Мария Стоянова в ролята на тракийската Богиня-Майка /в средата/

Мария Стоянова в ролята на тракийската Богиня-Майка /отпред в гръб/ и Васил Самарски в ролята на насленика на тракийския цар Севт III /вдясно/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram