Първите Чудомирови дни през 1970 г. събират цвета на литертурната мисъл

„Чудомир бе един от малцината в нашата твърде навъсена литература, който помогна за разкрепостяване на хумора на българина“

Преди 53 години за първи път в Казанлък се организират Чудомирови дни. Те са посветени на 80-та годишнина на писателя, свидетелстват страниците на вестник „Казанлъшка искра“ и започват в деня на неговото рождение.

На 25 и 26 март 1970 г. в града пристигат писатели и учени, в първия ден млади поети от столицата и местна литературна група четат свои произведения пред работници от ДВТК „Димитър Благоев“, а вечерта в Зала „Култура“ – общоградско литературно четене.

През втория ден се провежда научна сесия, посветена на Чудомир и ръководена от проф. Стойко Божков, директор на Института по българска литература.

Проф. Розалия Ликова изнася доклад „Мястото на Чудомир в българската литература“, Христо Дудевски„Хуманизмът на Чудомир“, Христо Йорданов„Селската неволя в разказите на Чудомир“, не липсва и доклад, засягащ Чудомир като художник.

Със свои разработки се включват и още няколко прохождащи млади учени.

Цвятко Цветков, шеф на местния отдел за култура, също участва със студията „Езиковото богатство на Чудомир„, където прави паралел между Чудомир, Иван Вазов, Елин Пелин и Йордан Йовков.

Венец на Дните на Чудомир е докладът на големия наш критик и писател Петър Пондев, изнесен в читалище „Искра“, в който той казва:

„Светът на Чудомировите герои е селото и провинциалният град. Той е единствения наш хуморист, който прониква в интелектуалния свят на провинциалния еснаф и го осмива от много страни. Посредством героите си той ни дава да разберем и обществото, в което живеят – това общество, което създава сиромашия и поквара. Чудомир бе един от малцината в нашата твърде навъсена литература, който познавайки природата на народния хумор и окрилящата сила на смеха, помогна за разкрепостяване на хумора на българина от неговата затвореност и първична сдържаност и откри скрити импулси на една чувствителна, богата народна душа“.

„Слово за Чудомир“, написано от акад. Георги Караславов е прочетено пред публиката, спомени за Чудомир разказват Орлин Василев, Владимир Голев и Серафим Северняк.

Връчват и наградата за къс хумористичен разказ „Чудомир“ за първи път, а неин носител става Петър Незнакомов. Наградата е учредена в края на 1969 г. и е най-старата литературна награда у нас.

За финал заслужилата артистка Мара Пенкова изнася рецитал по творби на Чудомир.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram