Прокуратурата хвана казанлъшкия депутат Борис Кърчев /ГЕРБ/ в лъжа

Депутатът с изтичащ мандат от ГЕРБ-Казанлък Борис Кърчев не е сдал имунитета си, както самият той декларира през ноември 2018 г. Тогава главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета му на народен представител, за да може прокуратурата да разследва Кърчев за данъчни престъпления.

Според Цацаров  са установени достатъчно данни, че през месеците юни – юли 2015 г. в Стара Загора, като управляващ „Би Би Си Кейбъл“ ООД , Борис Кърчев избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 320 000 лева ДДС.

По повод на исканото от главния прокурор отнемане на депутатския му имунитет Кърчев тогава заяви пред медиите:  „Разбрах за искането на прокуратурата за свалянето на моя имунитет. И веднага ще подам писмено съгласие до председателя на Народното събрание да се случи това. Щастлив съм, че наистина ще дам имунитета си, никога не съм се крил зад него. Целта е наистина да се изчисти името ми“.

Кърчев обаче не е свалял имунитета от себе си установила проверка от служебния контрол на Апелативна прокуратура – София.  По време на ревизията се оказало, че с постановление от 9 септември 2019 г. наказателното производство срещу Кърчев е било спряно, тъй като по това време е той е бил лице с имунитет /чл.25 ал.1 т.1 от НПК/.

Близо година време депутатът от Казанлък не изпълнил обещанието си, дадено пред главния прокурор и медиите и останал под закрилата на имунитета.

С постановление от 6 август 2020 г. наказателното производство по делото е възобновено, става ясно от преписка на прокурор Лефтеров от Софийска градска прокуратура. То е върнато отново за разглеждане вследствие на писмо от Апелативна прокуратура – София.

Борис Кърчев бе издигнат за народен представител на последните парламентарни избори през март 2017 г. от казанлъшката структура на ГЕРБ и лично по препоръката на кметицата Галина Стоянова, която е председател на местната организация.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram