Прокуратурата пусна подбудителя, осъдиха подбудения

Окръжната прокуратура в Стара Загора е прекратила две следствени дела срещу бившия зам.-началник на казанлъшката полиция Павлин Коцев.

Едното от тях е за незаконно притежаване на патрони и подбудителство, а второто – за лъжесвидетелстване.

Отлично запознати от кръга на Окръжна прокуратура са категорични, че първото дело, за което Пресс ТВ вече писа, е прекратено през миналия месец на основание чл.9 ал 2., т.е. като маловажно.

По него Коцев е разследван в продължение на месеци заради това, че е подбудил свой подчинен А.М. към длъжностно престъпление. Местни полицаи напомнят и че А.М. бе признат за виновен и осъден условно на три години лишаване от свобода. Мъжете на реда споделят,

Подбуденият е попаднал под ударите на закона, а подбудителят се е измъкнал и подозират политически чадър.

Става въпрос за длъжностно престъпление и злоупотреба с власт от полицай на ръководен пост, при който бившият зам.-началник на полицията в Казанлък Павлин Коцев е въздействал на свой подчинен в КАТ-Казанлък да манипулира системата и да опрости задължение по акт за нарушение на пътното движение на началничката на кабинета на казанлъшката кметица – Сребра Касева.

Случаят излиза наяве след самоубийството на началника на КАТ-Казанлък през декември 2018 г., когато започва разследване на причините Тодор Николов да сложи край на живота си. Половин година след това от Окръжна прокуратура-Стара Загора обявиха, че разследват корупционна схема сред служители на КАТ-Казанлък, за каквато има индикации и че се проверяват четирима служители на РУ „Полиция“ в Казанлък. От окръжното обвинение информираха на специален брифинг на 3 юли 2019 г., че е проведена акция на „Вътрешна сигурност“ срещу полицаи в Казанлък – използвани са СРС-та, разпитани са десетки, проведени са обиски и претърсвания, при които са открити малки парични суми, документи и незаконно притежавани патрони. Прокурорите загатнаха, че става дума за длъжностни престъпления, свързани с издаването на фишове и актове, част от които опрощавани. По думите на окръжния прокурор на Стара Загора не става дума за продажба на книжки, а за длъжностни престъпления от общ характер.

Като резултат са образувани следствени дела, едното срещу Коцев. Той тихомълком напуска системата на МВР малко преди Местните избори през есента на 2019 г. След като ГЕРБ отново идва на власт в казанлъшко същата година бившият зам.-началник на полицията е назначен на позиция в общинското комунално предприятие.

До сблъсъка на Коцев с прокуратурата се стига след като преди време полицай съставя акт за неправилно паркиране на Сребра Касева – началничка на канцеларията на казанлъшката кметица Галина Стоянова. Актът, според отлично запознати полицейски служители, е на стойност 40 лева. Вместо да плати за провинението си, Касева се ожалва на Коцев и му „възлага“ да я освободи от глобата. Бидейки зам.-началник на полицейското управление в Казанлък Коцев се възползва от служебното си положение и злоупотребявайки с него въздейства на служителя на КАТ-Казанлък с инициали А.М. като му поръчва да направи всичко възможно да намали санкцията. А.М. се подчинява и „свива“ санкцията до 10 лева, според служители, станали свидетели на „манипулацията“, а по-късно дали показания за това.

„Направена“, за да е поносима, глобата по акта на Касева Павлин Коцев лично сам плаща от собствената си дебитна карта по банков път на името на високопоставената чиновничка и така напълно я отървава.

Тези и други детайли стават ясни по време на разследването на самоубийството на Тодор Николов. Освен Коцев от работа е отстранен заради случая и катаджията, съдействал за опрощаването на акта. Междувременно е образувано и дело за лъжесвидетелстване. Повод за него стават свидетелски показания. Това дело също е прекратено, защото „няма пострадал“.

Коцев обаче става общински служител. Той е награждаван от кметицата Стоянова през годините на мандата й за високи професионални резултати като началник сектор „Охранителна полиция“ РУ – Казанлък, една от грамотите е от 2018 г., когато отличието му е връчено именно от Касева /на снимката/.

Местни полицаи споделиха за Пресс ТВ, че „услугите“, които Коцев е извършвал за общинската върхушка, съвсем не се изчерпват само с опрощаването на въпросния акт.

Днес съставът на полицията в Казанлък е възмутен от прокуратурата, вече на глас се изразяват мнения, че въпреки че Коцев е разпоредил на свой подчинен да манипулира системата, самият той се отървава от правосъдието. В продължение на дълги месеци в разследването му е ангажиран огромен ресурс – следователи, полицаи, обиски, СРС-та. Казанлъшки полицаи доверяват, че са демотивирани да работят, виждайки как трудът им остава онеправдан.

Някои са оптимисти и вярват, че е възможно прокуратура от по-горна инстанция да върне делата за ново гледане.

Снимка: Община Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram