Прокуратурата иска затягане на ограничителните мерки заради COVID-19?

Прокуратурата сезира премиера и здравните власти да преценят актуалната епидемична обстановка и, ако е необходимо, да разпоредят затягане на ограничителните мерки.

Това става ясно от публикувано съобщение на Върховната прокуратура.

В него се казва:

В изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата по опазване на законността и защита на обществения интерес и на основание чл.145, ал.1, т.6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министър-председателя, министъра на здравеопазването и председателя на Националния оперативен щаб за преценка на ефективността на предприетите временни противоепидемични мерки със Заповед РД-01-337/13.06.2020г., Заповед РД-01-331/12.06.2020г. на министъра на здравеопазването, както и за евентуалната необходимост от предприемане на други мерки, с цел реално ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция, предвид актуалната ситуация в конкретни населени места, съобщиха от държавното обвинение.

ВАП сезира компетентните органи заради данни от Националната информационна система, относно COVID-19 за последните две седмици, от които е видно драстично нарастване на броя на положителните проби при проведените изследвания за наличие на коронавирус, поясняват от ВАП.

Компетентните органи следва да преценят организацията и контрола във връзка с изпълнението на заповедите за вече въведени противоепидемични мерки и да предоставят незабавно на ВАП информация във връзка с горепосоченото, посочват още оттам.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram