Представиха каталога с творчеството на Иван Милев, съхранявано в Казанлъшката галерия

Най-големият масив от творчеството на родения в Казанлък художник Иван Милев се съхранява в Художествената галерия в родния му град. Той съставлява 120 творби, разпределени в три фонда – живописен, графичен и научно спомагателен.

В културния институт днес бе представен от директора му д-р Пламен Петров издадения каталог, в който са репродуцирани всички художествени опити на Иван Милев, съхранявани в Художествена галерия – Казанлък. Голяма част от тях са дарени от самия автор, а след неговата смърт от майка му и брат му. Благодарение на тях днес Галерията ни стопанисва и ценен документален архив на художника, включващ фотографии, писма, поетични опити и дневници.

101-страничното изискано издание е първото по рода си, разкриващо художественото наследството на художника и съдържа значителна част произведения, които публиката ще види за първи път. То излиза по повод 125 години от рождението на Иван Милев и 95 години от неговата ранна смърт.

От Художествена галерия – Казанлък още в края на 2021-ва обявиха настоящата 2022-ра за година на Иван Милев. С поредица от събития институцията отбелязва годишнините.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram