Потапяме се в невидимия свят на Галерията: Феноменът „постоянна експозиция“

В рамките на платформата „СЪБОТА В ГАЛЕРИЯТА“, по време на лекционния цикъл на директора на Художествена галерия -Казанлък д-р Пламен Петров, той не веднъж споменава израза „постоянна експозиция“. Дори в една от срещите му беше отделено внимание във връзка с разговора за видовете изложби, които една музейна институция като Художествена галерия – Казанлък организира за своите публики. Този път обаче лекцията ще бъде фокусирана изцяло върху явлението „постоянна експозиция“, неговото историческо развитие, теоретизиране, живот, обещава д-р Петров.

„Феноменът постоянна експозиция, макар и законодателно и теоретично да е дефиниран и до днес е обект на дебати в контекста на социалните процеси през ХХI век. Множество музейни институции реорганизират своите постоянни експозиции, за да удовлетворят потребностите и очакванията на съвременните публики. Това през последните години провокира и низ от артистични намеси в консервативната по своята природа структура на постоянната експозиция на различни музеи. Защо се прави всичко това и как се реализират подобни „съвременни включвания“ в постоянните експозиции са все въпроси, чиито отговори ще направим опит да маркираме в рамките на предстоящата ни лекция, част от лекционния ни цикъл „Невидимият живот в галерията“.

В опит да се доближим да същността на тези процеси ще огледаме няколко примери за артистични намеси в постоянните експозиции на няколко световни музеи, в това число и голямата изложба на Деймиън Хърст „Archaeology Now“ в галерия „Боргезе“ в Рим от 2021 г., в която именитият съвременен художник подреди своите „фалшиви антики“ редом с шедьоври от античността и епохата на Ренесанса, всички те част от постоянната експозиция на музея.

Разбира се няма да пропуснем да обърнем внимание и на някои детайли от постоянната експозиция на Художествена галерия – Казанлък. Ще се фокусираме и върху изложбата „Неслучайното присъствие“ на съвременната българска визуална артистка и моден дизайнер – Мариела Гемишева, чийто куратор Мария Василева подреди в пространството на постоянната експозиция на институцията“, е заявката за тази събота в Къща-музей „Ненко Балкански“. Началото на лекцията е от 20.30 ч. под звездите.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram