Показаха за първи път портрет на Никола Загоров (видео)

Поетът Никола Загоров е един от бащите на 100-годишното казанлъшко сп.“Кула“ и един от най-енергичните членове на редколегията му. Той е и първият главен редактор на изданието за литература и изкуство, когато през 1923 г. то излиза като своего рода легитимация на Казанлък като равностоен съперник на столицата със своя духовен живот и майстори на перото и четката.

Именно Загоров е причината Габарево да бъде предпочетено да стане жп гара, а Павел баня да остане само жп спирка, за което разказа Димитър Атов по време на честването на един век сп.“Кула“ в рамките на Чудомирови празници 2023. Друга интересна случка има в биографията си Загоров с оперния ас от Павел баня Тодор Мазаров, която също бе споделена с публиката от писателя.

Малко е известно за Никола Загоров, образът му е непознат.

Негов портрет показа писателят Димитър Атов на снощното отбелязване на вековния рожден ден на списанието в Музей „Чудомир“. Той е племенник на Никола Загоров и разказа още спомени за родственика си. Портретът се съхранява от наследниците на Загоров във вилата им в павелбанското село Габарево.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram