Повдигат обвинение на полицай заради общинска чиновничка в Казанлък?

Главният инспектор и началничката на кметския кабинет в кокошкарска схема, разкрита от прокуратурата

Пореден случай с полицай в нарушение буни духовете в казанлъшката полиция. Около случая не се шуми, макар той да е свързан с доста срамни обстоятелства, свързани пък с вече бивш служител на ръководен пост в местното управление и високопоставена чиновничка в местната власт.

Редови полицаи нарушиха мълчанието и разказаха за Пресс тв подробности, водени от желанието случаят да получи публичност, тъй като не е единственият, но е един от малкото реално установени. Нашите източници, пожелали анонимност, твърдят, че става въпрос за длъжностно престъпление и злоупотреба с власт от полицай на ръководен пост.

Става въпрос за бившия зам.-началник на полицията в Казанлък Павлин Коцев, който към момента е привлечен като обвиняем за това, че е въздействал на свой подчинен в КАТ-Казанлък да манипулира системата и да опрости задължение по акт за нарушение на пътното движение на началничката на кабинета на казанлъшката кметица – Сребра Касева.

Случаят излиза наяве след самоубийството на началника на КАТ-Казанлък през декември 2018 г., когато започва разследване на причините Тодор Николов да сложи край на живота си. Половин година след това от Окръжна прокуратура-Стара Загора обявиха, че разследват корупционна схема сред служители на КАТ-Казанлък, за каквато има индикации и че се проверяват четирима служители на РУ „Полиция“ в Казанлък. От окръжното обвинение информираха на специален брифинг на 3 юли 2019 г., че е проведена акция на „Вътрешна сигурност“ срещу полицаи в Казанлък – използвани са СРС-та, разпитани са десетки, проведени са обиски и претърсвания, при които са открити малки парични суми, документи и незаконно притежавани патрони. Прокурорите загатнаха, че става дума за длъжностни престъпления, свързани с издаването на фишове и актове, част от които опрощавани. По думите на окръжния прокурор на Стара Загора не става дума за продажба на книжки, а за длъжностни престъпления от общ характер.

Като резултат са образувани следствени дела, едното срещу Коцев. Той тихомълком напуска системата на МВР малко преди Местните избори през есента на 2019 г. След като ГЕРБ отново идва на власт в казанлъшко същата година бившият зам.-началник на полицията е назначен на позиция в общинското комунално предприятие.

Преди десетина дни, твърдят казанлъшки полицаи пред Пресс ТВ, делото срещу Павлин Коцев е внесено в Окръжната прокуратура на Стара Загора с данни за длъжностно престъпление и с привличането му като обвиняем. От обвинението през миналата седмица не отрекоха, но не разкриха подробности.

До сблъсъка на Коцев с прокуратурата се стига след като преди време полицай съставя акт за неправилно паркиране на Сребра Касева – началничка на канцеларията на казанлъшката кметица Галина Стоянова. Актът, според отлично запознати полицейски служители, е на стойност 40 лева. Вместо да плати за провинението си, Касева се ожалва на Коцев и му „възлага“ да я освободи от глобата. Бидейки зам.-началник на полицейското управление в Казанлък Коцев се възползва от служебното си положение и злоупотребявайки с него въздейства на служителя на КАТ-Казанлък с инициали А.М. като му поръчва да направи всичко възможно да намали санкцията. А.М. се подчинява и „свива“ санкцията до 10 лева, според служители, станали свидетели на „манипулацията“, а по-късно дали показания за това.

„Направена“, за да е поносима, глобата по акта на Касева Павлин Коцев лично сам плаща от собствената си дебитна карта по банков път на името на високопоставената чиновничка и така напълно я отървава.

Тези и други детайли стават ясни по време на разследването. Освен Коцев от работа е отстранен заради случая и катаджията, съдействал за опрощаването на акта.

Коцев обаче става за благодарност общински служител. Той е награждаван от кметицата Стоянова през годините на мандата й за високи професионални резултати като началник сектор „Охранителна полиция“ РУ – Казанлък, една от грамотите е от 2018 г., когато отличието му е връчено именно от Касева /на снимката/.

Местни полицаи споделиха за Пресс ТВ, че „услугите“, които Коцев е извършвал за общинската върхушка, съвсем не се изчерпват само с опрощаването на въпросния акт.

Мотивите на служителите на казанлъшкото управление да дадат гласност на този единичен случай са основно продиктувани от дълбоко възмущение и опасения, че е възможно да бъде потулен.

Снимка: Община Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram