Пловдивски зрелостници идват със спектакъла „Паля светлина за теб“ в памет на Васил Самарски

Своята дипломна работа със заглавие „Паля светлина за теб“ ще представят пред публиката в Казанлък зрелостниците от 12 Б клас на Националното училище за сценично и екранно изкуство в Пловдив.

Абитуриентите идват със спектакъла си по покана на Фондация „Васил Самарски“ на сцената на Народно читалище „Искра“, където ще е премиерата му. Той е поставен в памет на Самарски, от чиято ненавременна кончина на 19 май се навършва една година.

Заглавието на представлението е заимствано от мотото на Фондацията – „Паля светлина за теб“, а самото мото представлява фраза от последния пост във Фейсбук приживе на Васил Самарски. Той е възпитаник на същото училище, което завършва през 1988 г. Това е и една от причините Фондацията на негово име да отправи покана към абитуриентите от 12 Б клас. Друга причина е участието в спектакъла на казанлъчанката Виктория Богомилова, която е възпитаничка на Младежката театрална школа в НЧ „Искра“ с ръководител Мая Стоянова.

Васил Самарски бе председател на най-голямото читалище у нас в продължение на 25 г. и към този момент е най-дълго пребивавалият на тази позиция в духовното огнище на Казанлък.

Една от дейностите на Фондация „Васил Самарски“ е създаване на условия и възможности за растеж на млади творци, затова и Настоятелството й дава шанс на талантливите абитуриенти от  Националното училище за сценично и екранно изкуство в Пловдив да се представят пред казанлъшката публика.

В спектакъла участват 8 актьори, четирима техни съученици подпомагат сценично трупата като осветители и озвучители.

„Експериментираме с нашите умения, с нашето въображение. Спектакълът е главно пантомима, но има и драматични елементи, както и детайли от кукления театър. В него претворяваме търсенето на надеждата, тъй като хората индивидуално се опитват да я откриват под различна форма, но все пак накрая има едно общо докосване до нея“, споделят 12-те абитуриенти“.

Техни ръководители са Горан Биркадзе и Димитър Атанасов-Шърата.

Гастролът на ученическата трупа в Казанлък е на 28 април, четвъртък. Началото на спектакъла е от 19:00 часа в НЧ „Искра“. Входът е свободен.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram