Пародията „тракийски кораб“ за повече от 100 бона отново на трупчета

Пълно фиаско претърпя и през този „плавателен сезон“ гемията-реплика на тракийски кораб на община Казанлък, която така и не стигна по-далеч от брега на язовир Коппринка, а вчера отново бе върната на брега и оставена върху трупи.

Остри критики и подигравки по адрес на „кораба“ и общината четвърта година отправят казанлъчани. Проектът за коритото датира от 2016г., когато от общината обявиха, че то ще е уникална атракция и с твърдението, че траките са били мореплаватели, трябваше Казанлък да се прочуе. През 2017 г. бяха гласувани за целта 36 000 лв., през 2018 г. още 36 000 лева, а в началото на 2019 г. още 6 000 лева. Дървеният материал бе дарение, но първият транш от дървесината изчезна, а след втория възстановителен, проектът бе неколкократно подсигуряван и от още дърва-дарения.

Натрапчивите обещания, че бойният кораб ще заплава с екипаж и ще разхожда туристи, предизвиква и днес насмешки. Свидетели на злочестия проект твърдят, че сумата, погълната от кораба е доста повече от 100 000 лева.

Според публикация във Фейсбук от вчера, нереализираната галера е била вдигната с кран и преместена пак на брега. Това се случи след безусешните опити на авторите на проекта съдът да бъде „закиснат“. Въпреки т.нар.калафатене по корпуса му останаха да зеят пробойни, за което просветени коментираха, че правят кораба опасен.

Четири години община Казанлък получава нескрити иронични подмятания за „уникалното“ начинание и възмущение от безпардонното рахищение на средства. Местни зевзеци обсъждат варианти как общината може да излезе от конфуза, а други залагат, че безсмисленото й упорство и липса на доблест да се признае гафа ще продължи. Вторите се готвят да гледат срамното продължение на сагата.

Преглед

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram