От Галерията търсят автора на релефа върху фасадата й

Вандали принудиха галеристите да опаковат акта на Христо Песев, налага се реставрация на скулптурата

От екипа на Художествена галерия – Казанлък обясниха защо се е наложило да опаковат скулптурата на голото женско тяло, поставена пред входа на културния институт, а от поста, публикуван във Фейсбук, става ясно, че галеристите търсят информация за автора на релефа на фасадата на сградата, представляващ тракийска колесница.

Ето какво споделят от екипа на Галерията:

През последните месеци екипът на Художествена галерия – Казанлък доказа, че разговорът с публиката е от първостепенно значение за нас. Организирахме поредица от срещи, лекции, изложби, на които заедно търсехме отговори на многото въпроси, които работата в един храм на духовността поражда. За съжаление, има още много хора, до които не успяваме да достигнем и да обясним, че само заедно можем да опазим и съхраним културното си наследство. Това е причината скулптурата на Христо Песев, която ви посреща на входа на галерията, да е опакована от няколко дни. След една не особено приятна намеса от външни лица, приложили неподходящата форма за себеизразяване, се налага да се обърнем към реставратор, който да ни върне първоначалния авторски разказ.

Благодарим на всички, които с мнение и съвет се включиха в разискването на тази ситуация и ни помагат в търсенето на решение. Надяваме се на вашето съдействие и при въстановяването на историята около създаването на сградата на галерията, по която активно работим. Пред нас изникна въпросът за автора на релефа, който се намира от дясно на централното стълбище на сградата. Въпрос, на който все още нямаме отговор и ще се радваме ако можете да ни помогне с информация. Телефоните и имейлът на галерията ще намерите на нашата интернет страница, но разбира се ще се радваме и на всяка среща с вас, в нашите и ваши пространства на институцията.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram